Karadžić sprejel »moralno odgovornost« za zločine v BiH

A zanikal kazensko odgovornost za zločine, storjene med krvavo vojno, med drugim tudi za genocid v Srebrenici.

Objavljeno
01. oktober 2014 16.06
NETHERLANDS-BOSNIA-SERBIA-WARCRIMES-TRIAL-KARADZIC-FILES
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Haag − Haaško sodišče je po zaključnem govoru tožilstva danes prisluhnilo še sklepnim besedam obtoženega − nekdanjega političnega voditelja bosanskih Srbov Radovana Karadžića. »Bil sem resnični prijatelj muslimanov. A vse to je [tožilstvo] pometlo pod preprogo,« je tribunalu pojasnil 69-letni Karadžić.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je obtoženi vojnih zločinov, zločinov proti človečnosti in genocida med krvavo vojno v BiH danes pojasnil: »Na sojenju je srbsko ljudstvo. Jaz vem, kakšna je resnica, tožilstvo ve, kakšna je resnica, a poskušajo zavesti sodišče.«

Zatrdil je, da tožilstvo nima »niti enega dokaza«, ki bi ga povezoval z očitanimi dejanji, a priznal, da je kot voditelj za časa vojne nosil »moralno odgovornost« za zločine, ki so jih zagrešili bosanski Srbi. Očitke, da je poboje ukazal prav on, je ostro zanikal.

Karadžić ima danes in jutri na voljo deset ur, da sodnikom še zadnjič predstavi svojo plat zgodbe. Bremeni ga 11 točk obtožnice, med njimi tudi za genocid najmanj 8000 Bošnjakov v Srebrenici julija 1995.

Karadžića, po izobrazbi psihiatra in avtorja več pesniških zbirk, so prijeli leta 2008, ko se je pod krinko alternativnega zdravilca več kot 13 let skrival pred roko pravice. Soditi so mu začeli leto pozneje, tožilstvo pa je zadnje dokaze in priče, nastopilo je več kot 195 prič, predstavilo do maja 2012. Karadžić je sebi v bran na prostor za priče povabil 238 ljudi, med njimi tudi nekdanjega vojaškega voditelja bosanskih Srbov Ratka Mladića, ki pa ni bil pripravljen odgovarjati na njegova vprašanja.

Prvostopenjsko razsodbo proti Radovanu Karadžiću je pričakovati šele prihodnje leto.