Katalonci nadaljujejo priprave na referendum

Katalonska vlada je objavila odlok o oblikovanju komisije za izvedbo referenduma.

Objavljeno
03. oktober 2014 17.16
SPAIN-CATALONIA-VOTE-REFERENDA-DEMONSTRATION
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Barcelona − Katalonska vlada kljub nedavni odločitvi ustavnega sodišča o zaustavitvi izvedbe katalonskega referenduma o neodvisnosti, predvideni za deveti november, nadaljuje s pripravami na glasovanje. Tako je danes objavila odlok o oblikovanju komisije za izvedbo referenduma, poroča AFP.

Vodja katalonske vlade Artur Mas je odlok o oblikovanju sedemčlanske nadzorne komisije, neke vrste volilne komisije, podpisal že pozno sinoči, kdaj bo začel veljati pa še ni znano, poroča agencija AFP. Poslanci regionalnega parlamenta so oblikovanje komisije podprli na sredinem zasedanju, kjer je zanj glasovalo 86 poslancev, 48 pa se je glasovanja vzdržalo.

Kot smo v Delu že pisali, je ustavno sodišče pred dnevi po prijemu pritožbe vlade v Madridu ustavilo za deveti november predvideni referendum in sklenilo, da bo o pritožbi odločalo. Katalonska regionalna vlada je dan pozneje začasno prekinila javno kampanjo pred referendumom, hkrati pa poudarila svojo odločnost, da referendum izvede. Po pričakovanjih bo ustavno sodišče, ki mora odločitev sprejeti najkasneje v petih mesecih, razsodilo v prid španske vlade.