Katalonska vlada začasno prekinila referendumsko kampanjo

Privrženci odcepitve Katalonije so za drevi napovedali proteste pred mestnimi hišami.

Objavljeno
30. september 2014 19.14
SPAIN-CATALONIA/
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Barcelona − Katalonska regionalna vlada je danes začasno prekinila javno kampanjo pred referendumom o neodvisnosti Katalonije, da bi na ta način pokazala spoštovanje do včerajšnje odločitve ustavnega sodišča, ki je po prijemu pritožbe vlade v Madridu ustavilo za deveti november predvideni referendum.

Tiskovni predstavnik katalonske vlade Francesc Homs je po navedbah agencije AFP pojasnil, da so kampanjo ustavili iz obzirnosti do katalonskih uslužbencev javnega sektorja, hkrati pa poudaril odločnost regionalne vlade, da referendum izvede, in to kljub odločnemu nasprotovanju Madrida.

Katalonske oblasti so predreferendumsko kampanjo zagnale po tem, ko je premier katalonske regionalne vlade Artur Mas pred dnevi s podpisom odloka razpisal referendum o katalonski odcepitvi. Glasovanje bi bilo nezavezujoče, vendar pa ga katalonski politiki kljub temu dojemajo kot odskočno desko, ki bi omogočila razhod z Madridom.

Španska vlada je predvideni referendum včeraj označila za žalitev suverenosti Španije in ustavno sodišče uradno prosila, da načrtovani referendum razglasi za neustavnega. Sodišče je nato soglasno sklenilo, da bo pritožbo vlade obravnavalo, s čimer je bila izvedba referenduma avtomatično ustavljena. Po pričakovanjih bo ustavno sodišče, ki mora odločitev sprejeti najkasneje v petih mesecih, razsodilo v prid španske vlade.

Privrženci odcepitve Katalonije od preostalih delov države so zaradi poteze Madrida in odločitve ustavnega sodišča za drevi ob 19. uri po srednjeevropskem času napovedali proteste pred mestnimi hišami. Odzvati se nameravajo tudi katalonske oblasti − predsednica regionalnega parlamenta Nuria de Gispert je napovedala, da bodo od sodišča nemudoma zahtevali umik ustavitve referenduma.