Katalonski premier razpisal posvetovalni referendum o neodvisnosti

Tako se bodo še dodatno zaostrili odnosi med Barcelono in Madridom, ki se namerava po pomoč zateči na ustavno sodišče.

Objavljeno
27. september 2014 10.30
reu katalonija
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Barcelona - Katalonski premier Artur Mas je danes podpisal odlok o izvedbi referenduma, na katerem naj bi Katalonci 9. novembra odločali o neodvisnosti od Španije. Španska vlada je že vnaprej napovedala, da bo referendum izpodbijala na ustavnem sodišču, navaja Slovenska tiskovna agencija.

Mas je danes podpisal odlok za sklic glasovanja. Temu je pot odprl pred dnevi sprejet zakon v katalonskem regionalnem parlamentu, ki tamkajšnji vladi omogoča sklic referenduma.

Šlo bi sicer za nezavezujoče glasovanje, ki pa ga katalonski politiki vendarle dojemajo kot odskočno desko, ki bi omogočila pogajanja z Madridom o mirnem razhodu.

»Tovrstnega referenduma ne bo, ker je nezakonit«

Španska vlada v Madridu prizadevanja za referendum vseskozi označuje za nezakonita in obljublja, da bo branila enotnost Španije. Kot pojasnjujejo, je na njihovi strani ustava, ki ne dovoljuje referenduma o odcepitvi pokrajine.

»Tovrstnega referenduma ne bo, ker je nezakonit,« je tudi danes poudarila podpredsednica španske vlade Soraya Saenz de Santamaria. Po njenih besedah je Madrid že naredil prve korake za izpodbijanje referenduma na ustavnem sodišču. Dodala je še, da vlada v Madridu obžaluje odločitev katalonskih oblasti, saj pomeni delitev katalonske družbe in oddaljuje Katalonijo od Evrope, še poroča STA.

Premier Mariano Rajoy je v petek napovedal, da se bo španska vlada v ponedeljek sestala na izredni seji in potrdila naslednji korak v boju proti referendumu - obrniti se nameravajo na ustavno sodišče. To bo po pričakovanjih razsodilo v prid centralni vladi, kar bo Masa postavilo v občutljiv položaj, saj je ves čas obljubljal ravnanje v okviru zakonov.

Kot ena od možnosti se v tem primeru omenja razpis predčasnih volitev, ki bi odigrale vlogo referenduma.

Večina naklonjena referendumu

Katalonija je ena najbogatejših pokrajin v Španiji, a do pred nedavnim je le majhen delež Kataloncev želel polno neodvisnost. Boleče posledice krize pa so s sabo prinesle tudi višjo podporo separatističnim težnjam. V Barceloni zamerijo Madridu predvsem, da je velik delež njihovih davkov namenjen revnejšim pokrajinam.

V nameri po izvedbi referenduma jih ni omajal niti izid referenduma na Škotskem, na katerem so Škoti 18. septembra s 55 odstotki glasov zavrnili neodvisnost. Pomembno sporočilo glasovanja je bilo samo dejstvo, da je London Škotski sploh dovolil izvedbo glasovanja, poudarjajo v Barceloni.

Kot razkrivajo javnomnenjske raziskave, je velika večina Kataloncev naklonjena izvedbi referenduma, medtem ko se ankete razlikujejo glede ocen, kolikšen del ljudi pravzaprav podpira neodvisnost, piše britanski Financial Times.