Kdo bi v Španiji sploh lahko vladal – in s kom

Radikalna stranka Podemos je bila označena za »veliko zmagovalko«, za poražence pa socialisti.

Objavljeno
21. december 2015 21.32
SPAIN-ELECTION/
Mimi Podkrižnik
Mimi Podkrižnik

Med tradicionalni politični sili,­ Ljudsko stranko in socialiste, sta se vrinili novinki­ Podemos in Ciudadanos. Z obljubami, da bosta opravili s politično korupcijo in varčevanjem, sta omrežili nemalo volivcev in si zagotovili vidno mesto v španskem parlamentu. Izidi nedeljskih volitev v Španiji napovedujejo precej sprememb, a nemara tudi težav – z vladanjem.

Največ – 28,7 odstotka glasov – je uspelo dobiti Ljudski stranki, ki vlada od leta 2011. V parlamentu si je zagotovila 123 poslanskih mest, kar je precej manj kot pred štirimi leti, ko jih je zasedla 186, in premalo za absolutno večino; zanjo je potrebnih 176 sedežev. Na drugo mesto so se z 90 poslanci uvrstili socialisti (PSOE) – za primerjavo: novembra 2011 se jih je v 350-članski spodnji dom prebilo 176 –, med novimi poslanci pa bo 69 imen iz Podemosa in 40 iz stranke Ciudadanos.

V ospredju je vprašanje, kako bi lahko sedanji premier Mariano Rajoy – čigar Ljudska stranka je dobila volitve in naj bi, če bo tako presodil kralj Filip VI., dobil mandat za sestavo nove vlade – v resnici vladal in predvsem s kom, s čigavo podporo. Predsednik vlade je po razglasitvi rezultatov izjavil, da si še želi vrteti prvo taktirko, čeprav se zaveda, da ne bo lahko. A Španija potrebuje »stabilnost, varnost, gotovost in zaupanje«. Neredki so prepričani, da se podaja na nemogočo misijo, kajti razhajanj med novim in starim, levim in desnim, tudi med različnimi voditeljskimi pristopi, je veliko, razlike bodo težko premostljive.

Oba bloka brez večine

Absolutne večine v parlamentu si v resnici ne more zagotoviti ne desni blok: Ljudska stranka in Ciudadanos imajo skupaj 163 sedežev, ne levi blok: PSOE in Podemos jih ne bodo zasedli več kot 159. Še devet sedežev Združene levice in Republikanske levice Katalonije ter 19 baskovskih in kanarskih poslancev bi morda lahko pomenilo jeziček na tehtnici, resda mnogo prej na levi kot na desni. Zato je negotovosti veliko ...

Medtem ko za velike zmagovalce označujejo Podemos (20,6 odstotka glasov), so poraženci socialisti, ki so z 22 odstotki dosegli najslabši rezultat v zgodovini. A za zdaj kažejo še največ politične odprtosti: pripravljeni so na dialog z vsemi političnimi formacijami. Pri Podemosu – kjer zagovarjajo reformo volilnega sistema, več socialnih pravic in so naklonjeni referendumu v Kataloniji ... – so, drugače, poudarili, da Rajoyu ne bodo več dopustili vladati in tudi s socialisti da nimajo prav veliko skupnega. Zadržke imajo tudi do Ljudske stranke in socialistov pri Ciudadanos (14 odstotkov glasov). Preden bodo Španci dobili novo oblast, je pričakovati nemalo ­političnega kaosa.