Emmanuel Macron: Prizadeval si bom obnoviti vezi med Evropo in njenimi državljani

Projekcije kažejo, da je Emmanuel Macron dobil okoli 65 odstotkov glasov in tako postal novi francoski predsednik. 

Objavljeno
06. maj 2017 22.00
FRANCE2017-VOTE-SECURITY
Mi. P., Pariz, Mo. B.
Mi. P., Pariz, Mo. B.

Kaj se dogaja:

• Francozi so danes izvolili novega predsednika – vodja gibanja En Marche! liberalec Emmanuel Macron je dobil okoli 65 odstotkov glasov, njegova protikandidatka Marine Le Pen približno 34 odstotka (programa obeh kandidatov najdete na dnu prispevka).

• Macron je v prvem krogu volitev osvojil 24,1 odstotka glasov, Marine le Pen 21,3 odstotka.

• Novi francoski predsednik Emmanuel Macron je za AFP že povedal, da Francija z njim vstopa v novo, pogumnejše poglavje.

• Ključe Elizejske palače bo od svojega predhodnika dobil v nedeljo, 14. maja.

***

Današnje dogajanje v kronološkem vrstnem redu:

22.46: Spremljanje dogajanja v živo zaključujemo z reportažo Mimi Podkrižnik iz Pariza: Radost, plapolanje francoskih zastav, baloni, vzkliki, kot so demokracija, Macron, Evropa ... Veselje množice na ploščadi pred Piramido Louvra je bilo takoj po današnji razglasitvi rezultatov predsedniških volitev nepopisno. Z Emmanuelom Macronom, ki se je Francozom že čez kakšno uro zahvalil za zaupanje, so zmagali optimizem, upanje, humanizem, kultura, šola, Evropa ... Celotno reportažo najdete TUKAJ.

22.44: Še nekaj odzivov: tudi predsednik italijanske vlade Paolo Gentiloni se je razveselil zmage proevropskega kandidata. »Hura, predsednik Macron. Upanje razsaja po Evropi,« je zapisal.

Premier Hrvaške Andrej Plenković je medtem ocenil, da je Macronova zmaga dobra za Francijo, Evropo in Hrvaško. Opozoril pa je še, da francoske predsedniške volitve kažejo na trend porasta populističnih strank, ki pa je viden tudi pri na Hrvaškem.

Ameriški predsednik Donald Trump je vodji gibanja Naprej čestital za »veliko zmago« na današnjih volitvah. Dodal je, da se že veseli sodelovanja z njim. (Povzeto po STA)

22.42: Bodoči francoski predsednik Emmanuel Macron je ob spremljavi Ode radosti naposled prišel pred svoje privržence na trgu pred Louvrom. Delova novinarka Mimi Podkrižnik poroča, da ga je pozdravilo morje ljudi.

22.08: Izpred muzeja Louvre se še zadnjič nocoj javlja Delova novinarka Mimi Podkrižnik. Kot pravi je razpoloženje na trgu, kjer so se zbrali privrženci Emmanuela Macrona, fantastično. Njegova zmaga prinaša upanje, a se je hkrati treba zavedati, da tudi pri novem francoskem predsedniku ni vse dobro. In kaj meni o izjavi Marine Le Pen, da je kljub njenemu porazu skrajna desnica dosegla zgodovinski rezultat? Odgovor najdete v spodnjem posnetku:

21.08: Govor Emmanuela Macrona

Novi francoski predsednik Emmanuel Macron je v svojem govoru na sedežu volilnega štaba dejal: »To je velika čast in odgovornost. Zahvalil bi se vam, zahvalil iz dna srca. Storil bom vse, da vas ne bi razočaral.«

»Prizadeval si bom obnoviti vezi med Evropo in njenimi državljani,« njegov govor povzema BBC.

Povedal je, da se zaveda jeze, dvomov in strahov, ki prevevajo mnoge Francoze, a poudaril, da se z njim začenja novo poglavje z več upanja in zaupanja. »Z vsemi močmi se bom boril proti delitvam, ki nas ločujejo.«

21.07: Izid današnjih volitve je že komentirala tudi poražena kandidatka Marine Le Pen, ki je prepričana, da je današnji dan prinesel »zgodovinski, ogromen rezultat« za skrajno desnico, ob tem pa napovedala, da njeno Nacionalno fronto čaka »globoka prenova«, da bi ustvarili »novo politični silo«.

»Poklicala sem Macrona in mu čestitala za njegove volitve in mu, zato ker je v mojem interesu na prvem mestu država, iz vsega srca zaželela veliko uspehov pri velikih izzivih, ki čakajo Francijo,« je svojim privržencem še povedala 48-letna Le Penova.

20.55: Novemu francoskemu predsedniku Emmanuelu Macronu sta čestitala tudi Borut Pahor in Miro Cerar. Slovenski predsednik je na twitterju zapisal: »Čestitke Macronu in Franciji. Spodbudna novica za evropsko prihodnost.« Odzval se je tudi premier, ki je izrekel »iskrene čestitke« ne le Macronu, ampak tudi francoskim volivcem, ki so podprli prihodnost EU.

20.43: Delov dopisnik iz Bruslja Peter žerjavič (@ZerjavicDelo) piše: Če je bilo po prvem krogu čutiti olajšanje, je bilo po izvolitvi Emmanuela Macrona v sporočilih evropskih institucij kar nekaj zmagoslavnega duha.

Predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker je Macronu čestital takoj po objavi prvih rezultatov. Izrazil je veselje, da bo Macron ideje o močni in napredni Evropi, ki varuje vse svoje državljane, prinesel v razpravo o prihodnosti Evrope. Tudi iz drugih institucij so prihajala podobna sporočila. Predsednik evropskega sveta Donald Tusk je čestital Francozom, da so raje izbrali svobodo, enakost in bratstvo kot diktaturo lažnih novic. Voditelji članic, denimo belgijski premier Charles Michel, se že veselijo skupnega dela za nov evropski zanos.

20.42: Svojemu nasledniku je že čestital tudi François Hollande, ki je v izjavi zapisal, da se je večina Francozov združila ob »vrednotah republike«.

20.38: Delova poročevalka iz Pariza Mimi Podkrižnik v temi dneva: »Izbrali so ga, čeprav ga mnogi v resnici nočejo. Emmanuelu Macronu so Francozi dali svoj glas, ne navdušeni, saj ga ne marajo niti ne poznajo dovolj, a skrajne desničarke tudi ne bi hoteli voliti. Tokratna izbira na koncu v drugem krogu predsedniških volitev je bila za mnoge porazna - neizbira. Malo proti ničvrednemu niču.« Več preberite TUKAJ.

20.27: Odzvala se je tudi nemška kanclerka Angela Merkel, ki je sporočila, da je Macronova zmaga »zmaga za močno in združeno Evropo«.

20.26: Novi francoski predsednik Emmanuel Macron je za AFP povedal, da se začenja »novo, pogumno poglavlje« za Francijo.

20.19: Mlad je še, pameten, ambiciozen in prodoren, uglajen, simpatičen, kar lep. Zdi se kakor »čudežni deček« francoske politike, tako zelo ga nekateri čislajo. A ogromno, nemara še več, je ta trenutek takih, ki ga grajajo, saj ne morejo sprejeti »praznine«, s katero je napolnil politično sredino v Franciji in izpodrinil iz predsedniške igre staro levo-desno dihotomijo; potem ko se je ta uničila sama. Kdo je 39-letni Emmanuel Macron, vodja gibanja En Marche!, ki je postal novi predsednik Francije? Preberite v njegovem portretu, ki ga najdete TUKAJ.

20.16: Iz Evrope že prihajajo čestitke - nemški zunanji minister je zapisal, da bo Macron Francijo obdržal v »osrčju Evrope«, britanska premierka pa mu je »toplo čestitala«.

20.15: AFP poroča, da je zmagovalec volitev Macron že dobil vljudnostni klic Marine Le Pen.

20.03: Prve projekcije izida volitev, ki temeljijo na vzorcu oddanih glasov, kažejo, da je Emmanuel Macron osvojil med 65,5 in 66,1 odstotka glasov, Marine Le Pen med 33,9 in 34,5 odstotka. Macron se bo pridružil skupini najvplivnejših evropskih voditeljev.

19.57: Pred muzejem Louvre se že zbirajo privrženci kandidata Emmanuela Macrona. Pred vstopom vsakega obiskovalca temeljito preiščejo. Med Macronove privržence prostovoljci delijo francoske zastave.

19.41: Skrajno desna Nacionalna fronta Marine Le Pen je več medijem zavrnila vstop na povolilni dogodek njihove predsedniške kandidatke. Iz solidarnosti so nato poročanje od tam zavrnili drugi večji mediji, kot sta Le Monde in Libération, piše spletni portal France24.

19.00: Večina volišč je zaprla svoja vrata, do 20. ure bodo odprta le še tista v največjih mestih.

18.49: Medtem ko se volitve v Franciji počasi bližajo koncu, v Belgiji že poročajo o izidu vzporednih volitev - RTBF je poročal, da naj bi Macron dobil med 62 in 67 odstotki podpore. Poročanje RTBF povzema Reuters.

18.19: Med volitvami ne gre pozabiti na skrb za ptice – na volišču v vasi La Lande-Chasles na zahodu Francije so volivce prosili, naj za vstop uporabijo zadnja vrata, saj v nabiralniku pred glavnim vhodom gnezdi družina sinic.

Župan mesta La Lande-Chasles in gnezdo s mladimi sinicami. Foto: Jean-Francois Monie/AFP

17.43: Iz notranjega ministrstva so sporočili, da je bila volilna udeležba do 17. ure okoli 65 odstotna, torej veliko nižja kot leta 2012, ko je do te ure svoj glas oddalo 71,96 odstotka volilnih upravičencev, leta 2007 pa 75,11 odstotka.

17.34: Francoska tiskovna agencija AFP poroča, da so v povezavi z domnevnim hekerskim napadom na Macronovo gibanje En Marche! odprli preiskavo. Kot smo že poročali, je Macronova ekipa sporočila, da so bili tarča hekerskega napada, s katerim naj bi napadalci poskušali vplivati na izid predsedniških volitev. Na spletu se je znašla vrsta dokumentov, ki naj bi jih hekerji ukradli pred nekaj tedni. Več preberite TUKAJ.

17.25: Novinarsko središče blizu Louvra je znova odprto. Naša novinarka poroča, da so jih ob vrnitvi natančno pregledali ... Varnostni ukrepi so po preplahu še nekoliko bolj poostreni.

14.32: Tudi policijski vir je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal, da so iz varnostnih razlogov evakuirali trg pred muzejem Louvre, kjer namerava imeti Emmanuel Macron slovesnost ob morebitni volilni zmagi. Za kakšen varnostni preplah je šlo, vir ni povedal, je pa pojasnil, da so izjemno previdni in hočejo ovreči vsakršen dvom.

Naša novinarka Mimi Podkrižnik, ki se je morala z drugimi novinarji umakniti iz tamkajšnjega novinarskega središča, je pojasnila, da so psi zavohali eksploziv, zato se je policija odločila za evakuacijo. Več v spodnjem javljanju iz Pariza:

13.00: V novinarskem središču, od kjer mediji spremljajo volitve, je pes menda zavohal ekspoziv. Novinarji so morali zapustiti prostore.

12.15: Po podatkih francoskega notranjega ministrstva je na današnjem drugem krogu predsedniških volitev v Franciji do 12. ure svoj glas oddalo 28,23-odstotka volilnih upravičencev.

To pomeni, da je v prvih štirih urah glasovanja volilna udeležba zelo podobna, kot je bila v prvem krogu 23. aprila, ko je do 12. ure glas oddalo 28,54 odstotka volivcev.

12:00: Volilno dogajanje v Franciji spremlja naša novinarka Mimi Podkrižnik:

 

11.15: »V Franciji imamo pred seboj nekaj povsem neznanega, na Elizejska vrata trka mlad moški, ki ga še pred tremi leti ni poznal nihče in ki ne pripada nobeni stranki. V Peti republiki se kaj podobnega še ni zgodilo.« Celoten pogovor z upokojeno francosko založnico in pisateljico Tereso Cremisi preberite TUKAJ.

Za povečavo kliknite na grafiko.

***

Danes je na volišča spet povabljenih okrog 47 milijonov Francozov – da bi v drugem krogu izvolili osmega predsednika francoske Pete republike. Francijo bo vodil v naslednjih petih letih.

Bo to Emmanuel Macron, ki ga je v prvem krogu podprlo 24,1 odstotka vseh, ki so prišli volit, ali Marine Le Pen, ki je dobila 21,3 odstotka glasov? Novi predsednik, ki bo v Elizejski palači nasledil Françoisa Hollanda, bo položaj prevzel najpozneje v nedeljo, 14. maja, ko se izteče mandat njegovemu predhodniku.

Odprtih je več kot 69.200 volišč po Franciji, v njenih čezmorskih ozemljih in na tujem. Francozi bodo lahko glasovali od osme ure zjutraj do sedmih zvečer oziroma v velikih mestih do osmih. Ob neveljavnih glasovnicah ločijo v Franciji tudi prazne glasovnice, vendar njihovega deleža ne objavljajo, vse odstotke na koncu razdelijo med zmagovalce in poražence.

Glede na raziskave javnega mnenja je bil pri tem uspešnejši Macron, ki se mu je tik pred uveljavitvijo volilnega molka v soboto obetala podpora okrog 62 odstotkov volivcev. Vprašanje je, ali lahko Macronu pomembneje škodi petkov hekerski napad.

Rezultate volitev je pričakovati po osmi uri, ko bodo zaprli vsa volišča; vsako predčasno objavljanje podatkov je kaznovano z globo 75.000 evrov.

Pred petimi leti je socialist François Hollande zmagal z 51,6 odstotka proti Nicolasu Sarkozyju (48,36 odstotka). Udeležba je bila 79,48 odstotna.

Programa obeh predsedniških kandidatov - Marine Le Pen in Emmanuela Macrona najdete s klikom na spodnji pasici: