Kerry poziva Prištino, naj preprečijo radikalizacijo mladih

Državni sekretar je najvišji ameriški predstavnik, ki je obiskal Kosovo po letu 2012.

Objavljeno
02. december 2015 19.51
KOSOVO-USA-DIPLOMACY
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Priština – Ameriški državni sekretar John Kerry je danes med obiskom v Prištini pozval kosovske oblasti, naj preprečijo mladim, da bi postali džihadisti in se pridružili skrajni skupini Islamska država v Siriji in Iraku, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Kerry, ki je najvišji ameriški predstavnik na obisku v Prištini od leta 2012, je dejal, da Washington tesno sodeluje s Kosovom glede grožnje nasilnega ekstremizma, financiranja terorizma in vračanja borcev iz Sirije.

»Kosovo ponuja močan zgled v regiji z odmevnimi aretacijami in še ostrejšo zakonodajo v boju proti ekstremizmu,« je poudaril Kerry. »Toda očitno je, da je treba narediti več,« je dodal na novinarski konferenci s kosovskim premierjem Iso Mustafo.

»Še naprej moramo sodelovati v boju proti lažnim obljubam IS,« je še dejal ameriški državni sekretar.

Iz Kosova naj bi po podatkih tamkajšnje policije na bojišča v Sirijo in Irak odšlo okoli 300 ljudi. 50 naj bi jih bilo ubitih, okoli 120 pa se jih je vrnilo, poroča STA.

Kerry se je dotaknil tudi kosovskih notranjepolitičnih razmer. Kritičen je bil opozicijskih poslancev, ki so v zadnjem času večkrat s solzivcem prekinili seje kosovskega parlamenta. Po njegovih besedah parlament ni prostor za solzivec in ustrahovanje.

»Vse stranke morajo obsoditi uporabo nasilja v javnosti in skupaj z drugimi na miren in konstruktiven način razrešiti razlike in delati v interesu celotne države,« je kosovskim politikom sporočil visoki ameriški gost.

Opozicija blokira seje parlamenta, ker nasprotuje ratifikaciji sporazuma med Beogradom in Prištino o oblikovanju skupnosti srbskih občin, s katero bi kosovski Srbi dobili večjo avtonomijo, še piše STA.