Kijev ne bo umaknil svojih sil, če se bo nasilje nadaljevalo

V skladu z dogovorom naj bi obe strani umaknili svoje sile. V Donecku danes novi spopadi.

Objavljeno
21. september 2014 16.47
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Kijev - Ukrajina je danes sporočila, da ne bo umaknila svojih vojakov s fronte na vzhodu države, dokler ne bodo vse strani prekinile sovražnosti v skladu z mirovnim načrtom, ki naj bi končal pet mesecev prelivanja krvi.

V skladu z dogovorom v devetih točkah, doseženim v noči na soboto v beloruskem Minsku, naj bi tako Kijev kot proruski separatisti umaknili svoje sile z bojnih linij in vzpostavili 30-kilometrsko demilitarizirano cono.

Kot je danes sporočil tiskovni predstavnik ukrajinskega nacionalnega sveta za varnost in obrambo Andrij Lisenko, prva točka v Minsku dogovorjenega načrta govori o obojestranski prekinitvi ognja, ki jo je treba spoštovati, šele nato se lahko uresniči preostanek dogovorjenega.

»A prva točka še ni bila izpolnjena, tako da ne moremo govoriti o drugih točkah,« je dodal in nadaljeval, da bodo svoje sile umaknili le istočasno z umikom ruskih sil.

Na območju mesta Doneck so danes izbruhnili novi spopadi. Po besedah Lisenka sta bila v zadnjih 24 urah na vzhodu Ukrajine ubita dva ukrajinska vojaka, s čimer se je število ubitih vojakov in civilistov od prvotnega dogovora o prekinitvi ognja povzpelo na 37. Separatisti so krivdo za nasilje pri Donecku sicer znova pripisali Kijevu.