Kje bi bila Bosna brez daytona

Nemara bodo v BiH spoznali, da bodo tujci spremenili njihovo državo.

Objavljeno
11. december 2015 22.53
Vili Einspieler
Vili Einspieler
Američani so po 11. septembru 2001 prepustili nerešene probleme v BiH Evropski uniji,­ ki je po prvem poskusu spremembe daytonske ustave leta 2006 ­vrgla puško v koruzo­ in prepustila BiH lastni usodi.­ Bruselj je letos v soglasju z Washingtonom­ z novo strategijo za BiH predpisal državi blažjo terapijo.

Bruselj si želi z novim pristopom po letih zastoja z gospodarskimi in socialnimi reformami doseči stabilizacijo BiH, ki bi postopno odprla pot političnim in ustavnim spremembam. Zatakne se lahko že pri reformah, ki si jih v resnici ne želi nihče na oblasti, še težji zalogaj bo kakršenkoli poseg v daytonsko ustavo, ker v Republiki Srbski 20 let po podpisu mirovnega sporazuma še vedno nasprotujejo ­spremembam.

Postavlja se vprašanje, kje bi bila danes Bosna, če ne bi bilo daytona, zanesljivo pa bi bilo brez okvirnega sporazuma za mir v BiH veliko več človeških žrtev. Po mnenju ameriških diplomatov, ki so sodelovali na pogajanjih srbskega, hrvaškega in bosanskega predsednika, Slobodana Miloševića, Franja Tuđmana in Alije Izetbegovića, bi bile brez njega večje tudi težave, ki jih je imela in jih še ima BiH v prizadevanjih za vzpostavitev enotne države.

Dežurni krivec

Snovalci sporazuma so morali rešiti zapletena ozemeljska vprašanja, da so lahko mesta, ki so jih srbske sile brutalno etnično očistile, končala na zemljevidu Republike Srbske. Udeležencem so morali pojasniti, da je cilj daytona končati vojno z začasnimi političnimi rešitvami, naloga Federacije BiH in Republike Srbske pa vzpostaviti enotno državo po zgledu ameriške konfederacije. Na tej točki se je zgodba bolj ali manj končala.

Ameriški analitiki poudarjajo, da bi se lahko mednarodna skupnost na primeru Bosne naučila, da je svetovne krize mogoče reševati, če združijo moči veliki igralci in pripravijo splošen načrt. V Bosni so tako stopile skupaj ZDA, Velika Britanija, Francija in Nemčija, medtem ko Rusija ni imela večje vloge. Čeprav je sporazum zagotovil mir, ni bil dosežen napredek, ki bi BiH še bolj približal EU. Do 30. obletnice daytona bodo nemara ljudje spoznali, še menijo analitiki, da se morajo bolj potruditi za integracijo. Namesto da iščejo krivca v daytonskem sporazumu, otomanskem cesarstvu ali avstro-ogrskem imperiju, bi se morali opreti na lastne sile in ne pričakovati, da bodo tujci spremenili njihovo državo. Navsezadnje so po mirovnem sporazumu v ZDA in EU ocenili, da je čas, da Balkan sam rešuje svoje probleme, zaradi česar je dve desetletji po daytonu še veliko ­nedokončanega dela.

Največ zaslug za sprejetje mirovnega sporazuma naj bi imel pokojni ameriški diplomat Richard Holbrooke, ki se je držal načela, da cilj upravičuje sredstva. Holbrooke je bil obupan, ker ameriška administracija ni naredila več za zaustavitev zločinov v Bosni. Ameriški diplomat je poznal Balkan iz časov, ko še ni tekla kri, med vojno v Bosni pa je bil tudi v taborišču Omarska in ni mogel verjeti, kaj lahko človek naredi človeku. Za prizorišče pogajanj je izbral vojaško oporišče Dayton. Nihče ni verjel, vključno z ameriškim predsednikom Billom Clintonom, da bo po 30 neuspešnih poskusih vzpostavitve premirja sklenjen ­mirovni sporazum.

Američani niso hoteli, da bi bile ZDA preveč očitno povezane z neuspešnimi pogajanji. Holbrooku je tako uspelo, da je bil izbran Dayton, čeprav so Evropejci navijali za Pariz, Versailles ali Ženevo, medtem ko so balkanski voditelji računali, da se bodo sestali v katerem izmed ameriških ali evropskih velemest. V Daytonu je bilo lažje nadzirati ljudi, ki jih ni bilo lahko nadzirati, vojaško oporišče pa so doživljali kot pripor. Po pričevanju udeležencev pogajanj v oporišču ni bilo hierarhije, vsi akterji so imeli enako velike in opremljene sobe, jedli so v istem prostoru in se srečevali na ozkih hodnikih, jedilnica pa je bila opremljena z dvema ameriškima bombnikoma, ki naj bi ponazorila, da lahko ZDA, če diplomacija ne bo uspešna, tudi drugače končajo vojno.

Bosna je največji Clintonov dosežek

Nihče ni načrtoval, da bo daytonski sporazum končna rešitev za Bosno. Po mnenju ameriških snovalcev je sporazum, ki je ustavil vojno, najpomembnejši diplomatski uspeh sodobnih ZDA. Nekaterim se kolca po podobnem ameriškem angažmaju, pri čemer opozarjajo, da ni treba čakati na novo Srebrenico, da bi se ZDA ustrezno odzvale. Izpostavljajo raziskave, po katerih so potrebne štiri generacije, da si družba opomore od agresije. Sklicujejo se tudi na to, da je le 36 odstotkov Američanov podprlo Clintonovo odločitev, da se bodo ZDA vključile v vojno v Bosni.

Led med srbskim voždom Miloševićem in bošnjaškim voditeljem Izetbegovićem naj bi prebila Holbrookova soproga Kati Marton, ki ju je presenetila z vprašanjem, kako se je v resnici ta vojna začela. Po njenem pričevanju se je prvi odzval Milošević z besedami, da ni pričakoval, da bo vojna trajala tako dolgo, Izetbegović pa je takoj pristavil, da on tudi ne. Milošević naj bi nato vprašal Izetbegovića, ali se spomni, da sta sedela na Titovem kavču, ko sta se spoznala, Izetbegović pa mu je odgovoril, da je bil kavč zelene barve, barve islama. Kati Marton je dodala, da sta se kmalu nato nagovarjala s Slobodan in Alija, kar je primerjala s haaškim zaporom v Scheveningenu, kjer so nekdanji smrtni sovražniki skladno kohabitirali. Sklenila je z besedami, da takšen pristop ljudi prisili, da tudi v sovražniku vidijo človeško bitje.

Kati Marton se je letos udeležila tudi spominske slovesnosti v Srebrenici, kamenjanje srbskega premiera Aleksandra Vučića pa komentirala, da bodo vedno fanatiki, ki si želijo nadaljevanja konflikta, politiki pa ne smejo dovoliti, da se to res zgodi. Vojna na Balkanu in Srebrenica sta zaznamovali zunanjo politiko Clintona, ki je tudi z bombardiranjem prisilil bosanske Srbe, da so sprejeli daytonski mirovni sporazum. Clinton se je zahvalil Vučiću, ker je pokazal pogum in se udeležil spominske slovesnosti v Srebrenici. »Recimo, da je to začetek. Poklonimo se žrtvam, tudi pogrešanim, spomnimo se obljub o miru, ki smo jih dali, in dajmo možnost BiH za demokratično prihodnost,« je sklenil Clinton, ki je to, kar je naredil kot predsednik ZDA v BiH in na Kosovu, označil za eno najpomembnejših dejanj v njegovih dveh predsedniških mandatih.