Ključe Elizejske palače prevzel Emmanuel Macron

Novi francoski predsednik je v govoru napovedal spremembe Francije in EU. Že jutri se bo srečal s kanclerko Angelo Merkel.

Objavljeno
14. maj 2017 11.57
FRANCE2017-POLITICS-INAUGURATION
Mo. B.
Mo. B.

Ključe Elizejske palače danes prevzema najmlajši predsednik v zgodovini Francije Emmanuel Macron. Ob 10. uri se je začela inavguracijska slovesnost, ko se je od položaja predsednika po komaj enem mandatu poslovil François Hollande. Kot se spodobi, je predaja oblasti potekala slovesno ter ob ostrih varnostnih ukrepih.

V skladu s tradicijo je odhajajoči predsednik svojega naslednika pričakal na rdeči preprogi pred vhodom v Elizejsko palačo. Izvoljena voditelja ljudstva sta si podala roki in se umaknila z oči javnosti – v predsednikovo pisarno, kjer je Hollande predal Macronu državne skrivnosti, med njimi je tudi kodo za izstrelitev francoskega jedrskega orožja.

Sledila je slovesnosti pred nekaj sto politik in povabljenimi gosti, na kateri so prebrali uradni izid volitev, s tem je Emmanuel Macron uradno postal francoski predsednik. V prvem govoru v vlogi francoskega predsednika se je poklonil njegovim predhodnikom, nato pa dejal, da si želi, da bi se pod njegovim vodstvom Francija na svetovni oder vrnila v vodilni vlogi. »Na nas je, da zgradimo svet, ki si ga naši mladi zaslužijo.« Povedal je, da bodo potrebne »globoke spremembe«, da bi se lahko učinkovito spopadli s stanjem, v kakršnem je danes Francija. Evropski unije pa da se obeta reforme in prenova.

Po koncu slovesnosti je na drugi strani Sene odjeknilo 21 strelov v pozdrav novemu predsedniku.

Po kosilu bo Macron v skladu s tradicijo položil venec pred grobom neznanemu vojaku in nato obiskal pariško mesto hišo. Spremljala ga bo njegova 64-letna soproga Brigitte Macron.

Območje bo varovalo okoli 1500 policistov, okoliške ceste so zaprli za javnost.

Že jutri zares

Časa za počitek Macron ne bo imel – že jutri naj bi razkril ime premiera, ki bo vlado vodil do parlamentarni volitve, morda še dlje. Nato pa bo odletel na prvi uradni obisk v Nemčijo, kjer se bo srečal s kanclerko Angelo Merkel.

Za njim ni niti negotovost, ki jo prinašajo volitve – da bi lahko uresničil, kar je obljubil, bi moralo njegovo gibanje Naprej republika na parlamentarnih volitvah osvojiti večino. Pred slabim letom ustanovljeno gibanje ima doslej 428 od 577 kandidatov. Polovica od njih se še nikoli ni potegovala za kakršenkoli politični položaj. Prvi krog parlamentarnih volitev bo potekal 11. junija, drugi 18. junija.

Odhaja eden najmanj priljubljenih predsednikov

François Hollande je položaj prepustil svojemu nekdanjemu gospodarskemu ministru, da je z izbiro ljudstva zadovoljen, ni skrival. »Oblasti ne predajam političnemu nasprotniku, zato je to veliko lažje,« je v četrtek povedal Hollande. Macron in Hollande sta se po volitvah nekajkrat srečala v dobrem vzdušju. Da bo taka tudi današnja slovesnost, ni dvomil nihče. Francoski mediji so ob tem spomnili na povsem drugačno razpoloženje pred petimi leti, ko sta na rdeči preprogi stala Hollande in takratni predsednik Nicolas Sarkozy.

Spletni portal France24 je poročal, da sta oba dosledno spoštovala protokol, a da gre za dolgoletna tekmeca, ki drug do drugega ne čutita kančka naklonjenosti, ne bi mogel zanikati nihče. Kako zelo sta si nenaklonjena, je bilo najbolj očitno, ko se je Hollande ob koncu slovesnosti obrnil in odšel, namesto, da bi, kot je pričakovano, počakal, da njegov predhodnik sede v avtomobil in zapusti dvorišče Elizejske palače. Po številnih očitkih je Hollande pozneje priznal, da obžaluje svoje dejanje.

Čeprav je tudi danes dež nekoliko popršil Pariz, je vreme veliko bolj prijazno, kot je bilo leta 2012. France24 piše, da je močno deževje tedaj že napovedovalo, da je pred Hollandom vse prej kot preprost mandat. Nič manj zloveščega sporočila ni bilo razbrati niti potem, ko je na poti v Berlin Hollandovo letalo zadela strela.

François Hollande po petih letih zapušča Elizejsko palačo kot eden najmanj priljubljenih predsednikov doslej - njegov mandat je zaznamovala naraščajoča brezposelnost, umik od obljubljenih gospodarskih reform, vrsta smrtonosnih terorističnih napadov, kratek čas pa tudi njegovo ljubezensko življenje.

François Hollande bo po slovesnosti in slovesu od Elizejske palače obiskal sedež njegove Socialistične stranke, kjer ga že čakajo strankarski kolegi. Podobno je ob odhodu s položaja leta 1995 storil François Mitterrand.