Kmalu odločitev o katalonskih ministrih

Špansko sodišče bo o izpustitvi odločalo v ponedeljek. Če bodo ministri spoznani za krive, jim grozi do 30 let zapora.

Objavljeno
01. december 2017 03.21
Posodobljeno
01. december 2017 15.21
L. Z., STA
L. Z., STA

Madrid − Špansko vrhovno sodišče bo o izpustitvi osmih nekdanjih katalonskih ministrov in vodij dveh civilnodružbenih gibanj, ki se zavzemata za neodvisnost Katalonije, odločilo v ponedeljek, je povedal neimenovani sodni vir. Danes so sicer na sodišču potekala zaslišanja politikov in predstavnikov gibanj.

Sodnik Pablo Llarena je danes zaslišal nekdanjega podpredsednika katalonske vlade Oriola Junquerasa in tri druge nekdanje ministre katalonske vlade iz njegove stranke Katalonska republikanska levica (ERC). Pred sodnika so stopili še štirje nekdanji ministri iz stranke odstavljenega katalonskega predsednika Carlesa Puigdemonta PDeCAT.

Vsem očitajo domnevni upor, vstajo in zlorabo javnega denarja zaradi izvedbe referenduma o samostojnosti Katalonije. V primeru, da jih bodo spoznali za krive, jim grozi do 30 let zapora.

Denar za plačilo varščine že pripravljen

Danes so sicer zaslišali tudi vodji civilnodružbenih gibanj Katalonski narodni kongres (ANC) in Omnium Cultural Jordija Sancheza in Jordija Cuixarta, ki sta od 16. oktobra v priporu zaradi upora.

O izpustitvi bo vrhovno sodišče odločalo v ponedeljek, torej zgolj dan pred začetkom kampanje pred predčasnimi volitvami, ki jih je Madrid razpisal za 21. december.

Poslanka ERC Ester Capella je povedala, da imajo že pripravljen denar, če jim bodo omogočili plačilo varščine. Tako bodo omogočili, da bodo takoj na prostosti.

»Nikoli ne bi smeli tja«

Morebitna izpustitev bi lahko vplivala tudi na sam potek predvolilne kampanje, saj po besedah profesorja politologije z avtonomne univerze v Barceloni Oriola Bartomeusa državna represija »predstavlja element mobilizacije gibanja za neodvisnost«. »Ko ne bodo več politični zaporniki, bodo morali spremeniti svojo kampanjo,« je pojasnil.

Junqueras namerava na volitvah nastopiti kot vodilni kandidat levo usmerjene ERC. Oriolova in Puigdemontova stranka tokrat nista združili moči in na volitvah ne bosta nastopili skupaj.

Puigdemont se je danes zavzel za izpustitev priprtih ministrov. »Zapustiti morate zapor, saj ne bi smeli nikoli tja. Storite, kar je treba, da boste šli ven,« je zapisal na twitterju.