Kmalu brez dodatnih stroškov za telefon v tujini

Telefoniranje, sms in brskanje po spletu bo v EU, na Islandiji, v Liechtensteinu in na Norveškem brez dodatnega plačila.

Objavljeno
20. maj 2017 13.03
Ljubljana 16.09.2011 - Mobilna telefonija.foto:Blaz Samec/DELO
Pi. K., STA
Pi. K., STA

Ljubljana - Čez manj kot mesec dni bo začela veljati evropska uredba, ki odpravlja dodatne stroške uporabe mobilnega telefona v tujini. Operaterji od 15. junija ne bodo smeli več zaračunavati stroškov gostovanja za telefoniranje, pošiljanje kratkih sporočil in brskanje po spletu potnikom znotraj EU ter na Islandiji, v Liechtensteinu in na Norveškem.

Še pred desetimi leti je bila uporaba mobilne telefonije v drugih evropskih državah veliko dražja kot v domači državi. Nato so operaterji na zahtevo EU začeli stroške gostovanja vse bolj zniževati v korist uporabnikov, februarja letos pa sta se Evropski parlament in Svet EU dogovorila, da bodo od 15. junija za storitve gostovanja v omenjenih državah veljale enake cene kot doma.

Glavna prednost principa »Roam like at home« je, da uporabnik v EU mobilne storitve uporablja pod enakimi pogoji in v enakem obsegu kot doma, pravijo na Agenciji za komunikacijske storitve in omrežja RS (Akos). Dodatno zaračunavanje storitev gostovanja bo dovoljeno samo pod posebnimi pogoji.

»Nič več neprijetnih presenečenj ob pogledu na račun,« pravijo tudi na Evropski komisiji. Po novem ne bo nobene razlike več, ali telefon uporabljate v kateri od drugih evropskih držav ali pa v domovini. »Za vas velja: gostovanje po cenah, kot veljajo doma,« so sporočili potrošnikom.

Količina prenosa podatkov bo lahko omejena

Storitve gostovanja se bodo v EU zaračunavale na podlagi domačih maloprodajnih cen. Če ima uporabnik s paketom že zakupljeno določeno količino enot, pa se mu bodo v času gostovanja v EU opravljene storitve odštevale od zakupljenih enot. Ko bo porabil vse zakupljene enote, mu bo moral operater porabo zaračunati po domačih maloprodajnih cenah - enakih, kot če bi vse zakupljene enote porabil v Sloveniji.

Pri tem uredba operaterjem omogoča, da lahko uporabniku omejijo zakupljene količine prenosa podatkov, ki jih lahko uporabljajo v območju z EU tarifo. Za porabo nad to količino bodo lahko zaračunali manjši pribitek.

Pri Telekomu Slovenije se bo denimo ta pribitek do porabe celotne zakupljene količine prenosa podatkov zaračunaval v višini 0,92 centa na megabajt, nad njo pa po ceniku posameznega paketa. Iz A1 pa so sporočili, da bodo svojim uporabnikom omogočili v tujini porabiti vse zakupljene količine prenosa podatkov in ne le dela, kot določa uredba.

Operaterji bodo lahko uporabnikom tudi količinsko omejili uporabo storitev v gostovanju v EU, in sicer v primeru t.i. paketov z odprtim prenosom podatkov. Gre za pakete, ki vključujejo neomejeno količino prenosa podatkov, in za pakete, pri katerih je domača maloprodajna cena brez DDV na enoto podatkovnih storitev nižja od najvišje regulirane veleprodajne cene (ta na dan 15. junij 2017 znaša 7,70 evra brez DDV/gigabajt podatkov), so pojasnili na Akosu.

V tem primeru bo moral operater uporabniku natančno sporočiti, kakšen obseg prenosa podatkov je po domačih cenah predviden pri gostovanju.

Če ste več v tujini kot doma

Da maloprodajne storitve gostovanja ne bi bile predmet zlorabe ali nepravilne uporabe, je tudi predvideno, da domače cene za uporabo storitev mobilne telefonije veljajo le v primeru, da uporabnik telefon več uporablja doma kot pa v tujini. To pomeni, da bodo lahko po 15. juniju ponudniki storitev od svojih uporabnikov zahtevali vnaprej določena dokazila, s katerimi bodo izkazali običajno prebivališče ali trajne vezi s Slovenijo.

Prav tako bodo ponudniki storitev v obdobju štirih mesecev kumulativno spremljali prisotnost uporabnikov in njihovo porabo v domačem omrežju. Tistim, ki bodo v tem času več kot 50 odstotkov dni prijavljeni v gostujočih omrežjih operaterjev v EU in bodo več kot polovico vseh storitev opravili v gostovanju v EU, bodo poslali opozorilo, nato pa jim bodo lahko za gostovanje v EU zaračunali pribitek.