V Londonu po terorističnem napadu aretirali 12 ljudi

V napadu z vozilom in hladnim orožjem je umrlo sedem ljudi. Napad so najverjetneje izvedli islamski skrajneži.

 

Objavljeno
04. junij 2017 01.47
Britain London Bridge incident
A. M., M. Č., Ju. K., Mo. B., N. G.
A. M., M. Č., Ju. K., Mo. B., N. G.

Londonska policija je po sobotnem terorističnem napadu, v katerem je umrlo najmanj sedem ljudi, aretirali 12 ljudi.

»Preiskava sinočnjega grozljivega napada v Londonu hitro napreduje, medtem ko metropolitanska policija ugotavlja, kaj natančno se je zgodilo,« je policija sporočila v izjavi za javnost.

Britanski mediji poročajo, da je policija na domačem naslovu enega od napadalcev v Barkingu (vzhodni del Londona) danes zjutraj izvedla racijo. Eden od tamkajšnjih stanovalcev je povedal, da je slišal več pokov, pozneje so pojasnili, da je šlo za nadzorovane eksplozije, s katerimi si je policija utrla pot v stanovanje.

Bližnja soseda je za Guardian povedala, da je v stanovanju živel moški, star okoli 25 let, z ženo in dvema majhnima otrokoma.

Napad z vozilom in noži

Na London Bridgeu, enem izmed mostov čez Temzo v središču britanske prestolnice, je v soboto pozno zvečer voznik belega kombija zapeljal na pločnik in pri tem povozil najmanj pet ljudi. Trije moški so nato izstopili iz kombija in v le streljal oddaljenem Borough Marketu, priljubljenem nočnem shajališču, z noži zabodli več oseb. Po podatkih policije je v napadih umrlo šest ljudi, sedma žrtev je danes umrla v bolnišnici. Najmanj 47 ljudi je ranjenih, med njimi tudi policisti.

Na prizorišče obeh napadov je nemudoma odhitelo več policijskih patrulj, ki so zavarovale in evakuirale širše območje. Policisti so po poročanju BBC ubili tri napadalce le nekaj minut po tem, ko so dobili prvo prijavo. Osumljenci so po besedah predstavnika metropolitanske policije Marka Rowleya na sebi nosili lažne eksplozivne jopiče. Policija verjame, da je ubila vse odgovorne za napad. Preiskava se nadaljuje. 

Med žrtvami napada so tudi tuji državljani – najmanj štirje Francozi, dva Avstralca in Novozelandec. Iz slovenskega ministrstva so sporočili, da med žrtvami ni slovenskih državljanov.

Mediji so sinoči poročali še o tretjem incidentu na območju Vauxhalla, približno dva kilometra jugozahodno od Borough Marketa; pozneje so pojasnili, da se je tam sicer res zgodil napad s hladnim orožjem, ki pa da ni bil povezan z drugima dvema dogodkoma.

Policija je doslej aretirali 12 ljudi. Foto: Niklas Halle'n/AFP

Na incident se je kmalu odzvala tudi britanska premierka Theresa May, ki je pojasnila, da policija dogodek obravnava kot potencialni teroristični napad. Policija je pozneje potrdila, da gre za terorizem.

Britanska notranja ministrica Amber Rudd je v nedeljo potrdila, da so bil napadalci najverjetneje islamski skrajneži. Ali so se v preteklosti že znašli pod drobnogledom oblasti, ni hotela komentirati. »Preiskava še poteka, zato bomo izvedeli več, kdo so bili ti trije [napadalci].« Dodala je, da za zdaj ni indicev, ki bi kazali na povezavo med sinočnjim napadom in napadom v Manchestru.

Stopnja teroristične ogroženosti za zdaj ostaja nespremenjena, saj so, kot je povedala Ruddova, mnenja, da so dobili vse glavne storilce.


Na tleh leži eden od napadalcev, ki so jih ustrelili policisti. Na sebi ima »eksplozivni« jopič, ki se je pozneje izkazal za lažnega. Foto: Gabriele Sciotto/AP

Znova prekinili volilno kampanjo

Iz največjih britanskih strank so sporočili, da začasno prekinjajo volilno kampanjo. Kdaj bodo konservativci znova stopili v boj za volilne glasove, se bodo, kot je sporočila Mayeva, odločili v prihodnjih dneh. Vodja laburistov Jeremy Corbyn pa je sporočil, da bodo kampanjo v znak spoštovanja do žrtev napada prekinili do danes zvečer.

Največji britanski stranki sta za nekaj dni prekinili kampanjo tudi po napadu v Manchestru. Predčasne volitve bodo na Otoku potekale v četrtek.

Župan Khan je po sinočnjem napadu povedal, da bodo Londončani v prihodnjih dneh na ulicah videli več policije, a dodal, da ni razloga za paniko. Prebivalce je pozval, naj ostanejo mirni, a čuječi.

Kakršnimkoli idejam, da bi prestavili četrtkove splošne volitve ni naklonjen. Kot je povedal, teroristi sovražijo demokracijo in volitve, zato je to način, kako se jim postaviti po robu.

»Z vami smo«

Francoski predsednik Emmanuel Macron je v odzivu na napad sporočil, da Francija »bolj kot kadarkoli prej« stoji ob strani Veliki Britaniji.

Podobno sporočilo je prišlo tudi iz Nemčije, kjer je kanclerka Angela Merkel izrazila solidarnost z Britanci.

Predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker je zapisal, da je v mislih in z molitvijo pri žrtvah in njihovih svojcih. »Prosim, ostanite varni«.

Italijanski premier Paolo Gentiloni je sporočil, da ostajajo zavezani skupnemu boju proti terorizmu. »Niste sami.«

Odzvali so se tudi na slovenskem zunanjem ministrstvu, kjer so obsodili »strahopeten« napad.

»Z vami smo,« je po twitterju sporočil tudi ameriški predsednik Donald Trump.

Napad je obsodil tudi ruski predsednik Vladimir Putin.

Že tretji napad v Britaniji v prav toliko mesecih

Marca letos je islamski skrajnež na Westminsterskem mostu v bližini britanskega parlamenta zapeljal na pločnik in povozil več deset ljudi, potem pa je izstopil iz vozila in do smrti zabodel neoboroženega policista, ki je varoval stavbo parlamenta, nakar so ga ustrelili njegovi oboroženi kolegi. V napadu, odgovornost za katerega je prevzela Islamska država, je poleg napadalca umrlo pet ljudi. 

Pred nekaj manj kot dvema tednoma se je v Manchestru, po koncertu ameriške pop zvezde Ariane Grande, razstrelil samomorilski napadalec in ubil 22 ljudi, več deset jih je ranil. To je bil najhujši terorisitčni napad na britanskih tleh po letu 2005, ko je v koordiniranem napadu na podzemne vlake in avtobus londonskega javnega prometa umrlo 52 ljudi.