Jean-Claude Juncker: Jaz sestavljam komisijo in jaz sem se odločil

V živo: Juncker se ni mogel izogniti vprašanju o Bratuškovi, kandidatki za podpredsednico komisije za energetsko unijo.

Objavljeno
10. september 2014 13.46
Ma. Ja., Delo.si; Peter Žerjavič, Bruselj
Ma. Ja., Delo.si; Peter Žerjavič, Bruselj

15:34: Juncker je za RTV Slovenija povedal, da je imel tesne stike z Mirom Cerarjem in da sta razpravljala o vsem. »Jaz sem sestavljal komisijo in jaz sem se odločil,« je odgovoril na vprašanje glede morebitne odločitve nove vlade, da bi zamenjala komisarja. Že na tiskovni konferenci je pojasnil, da mu je Cerar glede odločitve dal proste roke. Ugibanj, da bi lahko prišlo do težav glede Bratuškove med potrjevanjem komisije v evropskem parlamentu, ni hotel komentirati, češ, to je stvar parlamenta. Tudi glede postopka pred protikorupcijsko komisijo se ni opredelil: »To ni stvar, s katero bi se ukvarjal. To je odločitev, ki mora biti sprejeta v Sloveniji.« Tudi negativno razpoloženje glede Bratuškove da ne bo vplivalo na interese Slovenije, ki da se že tako vede, »kot da bi bila ustanovna članica«. Vprašal se je, zakaj pa bi EU ali komisija kaznovala slovensko javno mnenje. Sicer je pozorno prisluhnil slovenskim razpravam, a v komisiji da je hotel imeti čim več bivših predsednikov vlad, ženskih komisark, ženskih podpredsednic. »Vesel sem izbire,« je povedal. Kot glavno nalogo Bratuškove je navedel koordinacijo dela pri vzpostavljanju prave energetske unije. »To je vitalnega pomena za EU,« je ocenil.

15:10: Kot glavne cilje za resor Bratuškove Juncker med drugim navaja: koordinacija za dosego ciljev na področju energije do let 2020 in 2030, končanje oblikovanje notranjega energetskega trga. S povečanjem konkurence naj bi znižali stroške za prebivalce in podjetja ter spodbudili gospodarsko rast. Usklajevala naj bi tudi prizadevanja za večjo energetsko varnost, tudi glede možnih izpadov v prihodnjih mesecih. Pripomogla naj bi še k oblikovanju delovnih mest z »zeleno rastjo« in k temu, da bo Evropa številka 1 na področju rabe obnovljivih virov energije.

14:26: Britanec Jonathan Hill bo v Junckerejevi ekipi komisar za finančno stabilnost, finančne storitve in kapitalske trge. Interesi londonskega Cityja so sicer v EU pogosto žgoča tema in zanimivo bo videti, kakšno vlogo bo igral konservativec. Tudi komisar za gospodarske in finančne zadeve, francoski socialist Pierre Moscovici, se bo moral veliko ukvarjati s svojo domovino. Francija vztrajno krši javnofinančna pravila EU in kljub podaljšanju roka ne bo dosegla ciljev na področju primanjkljaja pred letom 2017.

14:04: Naloge Alenke Bratušek kot podpredsednice za energetsko unijo: tesno bo sodelovala z drugimi podpredsedniki. Na področju svoje odgovornosti bo vodila in koordinirala delo nekaj komisarjev, že zlasti za podnebne ukrepe in energijo, promet in prostor, notranji trg, industrijo, podjetništvo, okolje, pomorske zadeve in ribištvo, regionalno politiko, kmetijstvo in razvoj podeželja, raziskave, znanost in inovacije.

13:48: Juncker se ob predstavitvi organizacijske strukture nove komisije ni mogel izogniti vprašanjem glede slovenske premierke v odhodu Alenke Bratušek. Na vprašanje enega od novinarjev, zakaj je sprejel tveganje, ki ga s seboj prinaša njena vključitev v komisarsko ekipo, glede na to, da ne uživa podpore prihajajoče slovenske vlade, je bodoči predsednik evropske komisije odgovoril, da je o tem vprašanju govoril z Mirom Cerarjem, ki mu je na koncu »dal proste roke«. Kot je pojasnil Juncker, je Cerar namreč razumel, da v komisiji potrebuje po eni strani liberalce in po drugi strani ženske, piše STA.

12:43: Kandidati za komisarje bodo morali zdaj opraviti zaslišanja v pristojnih odborih evropskega parlamenta, ki bo nato − predvidoma sredi oktobra − glasoval o ekipi kot celoti. Komisija naj bi mandat začela prvega novembra.

12:42: Preostali podpredsedniki so še Finec Jyrki Katainen, ki bo pristojen za rast in delovna mesta, Latvijec Valdis Dombrovskis, ki bo pristojen za socialni dialog, in Estonec Andrus Ansip, pristojen za digitalni notranji trg, piše STA.

12:39: Na začetku predstavitve je Juncker pojasnil, da komisarji niso javni uslužbenci, ampak politiki s političnimi projekti. Njegova komisija da bo imela strokovno podlago tako za geopolitične kakor tudi gospodarske izzive, s katerimi se spopada EU.

Juncker je napovedal, da bo EU velika pri velikih zadevah, pri zadevah z manjšim pomenom pa bo bolj zadržana.

Prednostne naloge so po Junckerjevih besedah zunanje zadeve, manjša birokracija, rast, investicije, konkurenčnost, delovna mesta, digitalno gospodarstvo, energija. Pristojni komisarji da imajo najboljše ozadje in izkušnje, da bodo tem temam kos. Podpredsedniki bodo delovali kot nekakšni nadzorniki, ne bodo pa komisarji prvega razreda, saj bodo morali tesno sodelovati z drugimi komisarji kot ekipa.

12:36: V sestavi evropske komisije pod vodstvom Jean-Clauda Junckerja je kar nekaj presenečenj, piše naš dopisnik iz Bruslja Peter Žerjavič.

Alenka Bratušek bo prevzela položaj podpredsednice komisije za energetsko unijo. Tri podpredsednice so ženske: ob Bratuškovi sta še visoka zunanjepolitična predstavnica, Italijanka Federica Mogherini in Bolgarka Kristalina Georgieva (proračun in upravljanje človeških virov). Prvi, najpomembnejši podpredsednik in Junckerjeva desna roka, bo Nizozemec Frans Timmermans (boljša regulacija, medinstitucionalni odnosi, vladavina prava, listina temeljnih pravic).

Ključni resor za gospodarske in denarne zadeve bo prevzel nekdanji francoski finančni minister Pierre Moscovici. Nemec Günther Oettinger bo prevzel področje digitalnega gospodarstva. Za področje finančnih trgov bo pristojen britanski komisar Jonathan Hill.

12:22: Bodoči predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker je pri predstavitvi svoje ekipe dejal, da komisarji niso javni uslužbenci ampak politiki, zato morajo bili njihovi projekti politični. Novo komisijo po njegovi oceni sestavljajo predvsem strokovnjaki za geopolitične in gospodarske izzive.

12:10: Naš dopisnik iz Bruslja Peter Žerjavič (spremljate ga lahko na @ZerjavicDelo) poroča, da bo v novi evropski komisiji kar sedem podpredsednikov, vsi razen Mogherinijeve iz manjših članic.

12:05: Prihodnji predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker je predstavil razdelitev resorjev kandidatom za evropske komisarje. Slovenski premierki v odhodu Alenki Bratušek je dodelil položaj podpredsednice komisije za energetsko unijo.