Komisija danes z novim širitvenim pregledom

Bodoči predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker je nakazal, da »širitve EU v prihodnjih petih letih ne bo«.

Objavljeno
08. oktober 2014 10.34
*reu* EU ENLARGEMENT
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Bruselj − Evropska komisija bo danes objavila letni širitveni pregled oziroma poročilo o napredku kandidatk za članstvo v Evropski uniji, piše Slovenska tiskovna agencija. Po napovedih naj bi tokrat pritisnila predvsem na Srbijo, da ustavi priprave na gradnjo plinovoda Južni tok.

Po napovedih bruseljskega spletnega biltena EUobserver bo Bruselj Srbijo opozoril, da bodo njena pogajanja o članstvu trpela, če bo nadaljevala načrte za gradnjo ruskega projekta. Tudi Srbija bi namreč morala urediti sporazum z Rusijo na način, da bo v skladu z evropsko zakonodajo, tako kot se to zahteva od drugih članic EU, ki hočejo sodelovati pri projektu, med njimi tudi od Slovenije.

Poleg tega projektu ne gre v prid tudi zapletanje odnosov EU z Rusijo zaradi krize v Ukrajini, dodaja STA. Kot je v ponedeljek na zaslišanju pred evropskim parlamentom nakazala tudi prihodnja visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini, »politični pogoji trenutno niso pravi«.

Po drugi strani je bodoči predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker nakazal, da »širitve EU v prihodnjih petih letih ne bo«, ker da morajo Evropejci prebaviti pridružitev trinajstih novih članic v zadnjem desetletju. To morda ni najboljši znak za vse ostale kandidatke, v prvi vrsti predvsem Črno goro in Turčijo, ki sta ob Srbiji že sredi pogajalskega procesa.

Bodoči evropski komisar za evropsko sosedsko politiko in širitvena pogajanja Johannes Hahn je sicer prejšnji teden na zaslišanju v evropskem parlamentu napovedal, da v pogajanjih ne bo zastoja, a da je njegovo glavno vodilo kakovost pred hitrostjo. Tudi sam je ocenil, da nobena država v prihodnjih petih letih ne bo pripravljena na vstop v EU, saj da sta Črna gora in Srbija pogajanja pravzaprav šele dobro začeli, piše STA. Glede Turčije je zaostril retoriko in opozoril predvsem na kršitve človekovih pravic in zapiranje ljudi zaradi svobode izražanja. Kot je dejal Hahn, Turčija ne bo odprla nobenega novega poglavja, dokler v Ankari ne bodo spremenili te prakse.

Poročilo bo sicer govorilo še o napredku Albanije, ki je junija dobila status kandidatke, Makedonije, ki zaradi spora z Grčijo zaradi imena neuspešno čaka na začetek pogajanj že od leta 2005, ter Bosne in Hercegovine, od katere se po bližajočih se volitvah pričakuje, da bo končno naredila kak korak naprej proti evro-atlantskim integracijam. Na mestu pa stoji tudi Kosovo, ki ga pet članic še vedno ne priznava kot samostojne države. BiH in Kosovo sta tako še daleč od statusa kandidatke, še piše STA.