Več Evrope, manj suverenosti

Nova agencija bi lahko na mejah članic EU posredovala brez njihovega povabila.

Objavljeno
15. december 2015 17.07
GREECE-EUROPE-MIGRANTS
Mo. B., Ma. Ja., P. Ž.
Mo. B., Ma. Ja., P. Ž.

Bruselj − V Evropski uniji je treba znova vzpostaviti varnost, ki jo ogroža kriza s prebežniki, pravijo v Bruslju. Voditelji Evropske unije zato sprejemajo nadaljnje ukrepe za spoprijemanje z valom beguncev in migrantov, ki pritiska na meje osemindvajseterice, ter za ohranitev schengenskega območja brez nadzora na notranjih mejah.

Evropska komisija je tako danes predstavila sveženj ukrepov za boljši nadzor zunanje meje EU. V okviru tega je predlagala novo mejno in obalno stražo, ki bi nadomestila dosedanjo agencijo za nadzor zunanjih meja EU Frontex.

Iz dokumenta, objavljenega na spletni strani evropske komisije, je razvidno, da bi novo evropsko mejno in obalno stražo sestavljali Evropska agencija za mejno in obalno stražo in organi držav članic, odgovorni za upravljanje meja. EU je v proračunu za prihodnje leto agenciji namenila 238 milijonov evrov sredstev.

Novi agenciji bi bilo med drugim vseskozi na voljo 1500 strokovnjakov, ki bi jih lahko v roku treh dni napotili na katerokoli evropsko mejo, če bi bila ta bodisi preobremenjena bodisi njeno izvajanje nadzora ne bi bilo ustrezno. Pripadniki agencije bi imeli svoje uniforme, na katerih bi bile še oznake EU in straže, bili bi tudi oboroženi. Prav tako bi imela nova agencija pristojnosti za izvajanje skupnih operacij s tretjimi državami, večjo vlogo pri vračanju in zagotavljanju notranje varnosti, pravico do posredovanja in razporejanja obalne straže ter nalogo spremljanja in nadzora migracijski tokov. Agencija naj bi imela dvakrat več ljudi kot Frontex − postopoma okoli tisoč stalno zaposlenih.

Komisija je danes predlagala tudi spremembo zakonika o schengenskih mejah z uvedbo obveznih sistematičnih kontrol − tudi državljanov EU na zunanjih mejah, s čimer bi zmanjšali nevarnost nenadziranega vstopanja teroristov. Sistematične kontrole naj bi izvajali na podlagi podatkovnih zbirk, da se preveri, ali prispele osebe predstavljajo grožnjo javnemu redu in notranji varnosti. Kontrole bi bile obvezne tudi pri izstopu iz EU.

Največjo in tudi najbolj kontroverzno spremembo pa prestavlja predlog, da bi lahko nova agencija na »problematičnem delu« zunanje meje članice posredovala brez njenega povabila. Ta predlog, ki ga v Bruslju opisujejo z izrazi »jedrsko orožje«, predstavlja največji prenos suverenosti držav članic EU po vpeljavi skupne evropske valute evro. Kot poroča naš dopisnik Peter Žerjavič − spremljate ga lahko na njegovem twitter profilu −, zgodbe z Grčijo nihče ni uradno omenjal, a najbolj daljnosežnemu predlogu Bruslja so botrovale prav izkušnje z Atenami v zadnjih mesecih. Grčija namreč letos dolgo ni hotela zaprositi za pomoč pri Frontexu, čeprav ni bila več kos nalogam, povezanih z nadzorom meje.

Prvi podpredsednik evropske komisije Frans Timmermans je danes pojasnil, da bi lahko nova agencija nadzor nad mejo v članicah prevzela zgolj v izrednih primerih, če se članica z njimi ne bi bila sposobna spoprijeti. »To je varnostna mreža za katero − tako kot za vse varnostne mreže − upamo, da je ne bomo nikoli rabili uporabiti,« je dejal, a ob tem poudaril, da mora EU obnoviti kredibilnost sistema nadzora svojih meja.

Prve kritike predloga so že prišle z vzhoda Unije − Madžarske in Poljske. Ker sta se za krepitev Frontexa in oblikovanje straže odločno zavzeli Francija in Nemčija, je negotovo, ali bo nasprotovanje predlogu uspešno.

Voditelji Evropske unije bodo o predlogu prvič razpravljali na dvodnevnem vrhu, ki se začenja v četrtek. Če bodo članice Unije in evropski parlamentarci potrdili bruseljski predlog, bo iz agencije Frontex, ki ima vlogo koordinatorja, nastala evropska obalna in mejna straža. »Ustvarjamo več Evrope,« je danes sporočil evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos.

Bruselj predlaga prostovoljno shemo za sprejem beguncev iz Turčije v EU

Evropska komisija je danes priporočila tudi prostovoljno humanitarno shemo za sprejem sirskih beguncev iz Turčije v Unijo. Shema naj bi bila po predlogu komisije prožna, tako da bi upoštevala postopno zmanjševanje števila ljudi, ki nedovoljeno prečkajo mejo iz Turčije v EU, na podlagi ukrepanja Turčije, so pojasnili v komisiji. Koliko sirskih beguncev naj bi sprejele članice unije v kolikšnem času in katere članice naj bi pri shemi sodelovale, tako za zdaj ni jasno. Neuradno se je omenjala številka 400.000 beguncev, ki pa je uradno ni potrdil nihče, piše STA.