Kosovo: Opozicijska poslanka aretirana, pred ustavnim sodiščem bomba

Poslanka je osumljena, da je v parlamentu sprožila solzivec. Po aretaciji so v Prištini izbruhnili nasilni protesti.

Objavljeno
18. november 2015 16.30
KOSOVO-PARLIAMENT
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA
Priština – Kosovo brede vse globlje v politično krizo. Kosovska policija je namreč danes aretirala opozicijsko poslanko, obkolila dom drugega poslanca, pred ustavnim sodiščem pa so našli ročno bombo, poročajo tuje tiskovne agencije. Popoldne so zato v Prištini izbruhnili nasilni opozicijski protesti, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Vodjo poslanske skupine opozicijskega Zavezništva za prihodnost Kosova Doniko Kadaj-Bajupi so aretirali, ker je v kosovskem parlamentu domnevno večkrat odvrgla solzivec. V središču Prištine so po novici, da je sodišče zanjo odredilo 30 dni pripora, popoldne izbruhnili nasilni protesti opozicije.

Po poročanju kosovskih medijev so protestniki s kamenjem in zažigalnimi bombami obmetavali policiste, ti pa so proti protestnikom med drugim uporabili solzivec, poroča STA. Protestniki so tudi zažgali najmanj štiri vladne avtomobile, škoda pa je nastala tudi na drugih parkiranih vozilih. Najmanj štirje policisti so bili ranjeni. 13 protestnikov je bilo aretiranih.

Kosovska policija je sicer danes po aretaciji Kadaj-Bajupijeve obkolila tudi zgradbo, v kateri živi poslanec stranke Samoopredelitev Albin Kurti, ki je v torek s poprovim sprejem poškropil poslanca vladne koalicije.

Poslanci vladajoče koalicije so po incidentu sejo nadaljevali v drugih prostorih parlamenta in potrdili proračun za prihodnje leto.

Tožilstvo je zaradi suma, da sta v parlamentu odvrgla solzivec in druge predmete, vložilo obtožnico še proti dvema poslancema Samoopredelitve Albuleni Haxhiu in Fatonu Topalliju.

Politični obračun?

Zavezništvo za prihodnost Kosova Ramusha Haradinaja je po aretaciji poslanke sporočilo, da gre za politični obračun, in pozvalo pravosodne organe, naj »ne poslušajo politikov oziroma kriminalcev, kot so premier Isa Mustafa, zunanji minister Hashim Thaçi in predsednik parlamenta Kadri Veseli«. Pri tem so zahtevali, naj Kadaj-Bajupijevo takoj izpustijo iz pripora.

Pred tem je kosovska policija pred ustavnim sodiščem v Prištini odkrila ročno bombo, ki so jo deaktivirali pirotehniki.

Opozicija z incidenti proti sporazumu z Beogradom

V kosovski skupščini so se v zadnjih šestih tednih zgodili štirje napadi s solzivcem, ki so sprožili spopade med policijo in protivladnimi protestniki. Pri tem je bilo več kot deset policistov poškodovanih, več oseb pa je bilo aretiranih.

Opozicija poskuša z incidenti preprečiti ratifikacijo sporazuma z Beogradom o vzpostavitvi skupnosti srbskih občin, s katero bi kosovski Srbi dobili večjo avtonomijo.