Kosovski parlament je sprejel proračun v bifeju

Varnostne razmere se slabšajo tudi zaradi napadov na Srbe in ker kosovski Albanci še niso pripravljeni prevzeti odgovornosti za njihovo varnost.

Objavljeno
15. december 2015 17.39
TOPSHOT-KOSOVO-SERBIA-PARLIAMENT
Vili Einspieler
Vili Einspieler

Priština − Na Kosovu so poslance opozicijskega gibanja Samoodločba suspendirali iz dela parlamenta in jih nekaj aretirali, vendar kljub temu že četrti mesec ovirajo delo parlamenta. Ker so poslanci v hramu demokracije znova odvrgli solzivec, je parlament proračun sprejel v skupščinskem bifeju. Varnostne razmere so vse slabše tudi zato, ker kosovski Albanci še niso pripravljeni prevzeti odgovornost za varnost Srbov.

Suspenz opozicijskih poslancev ni ustavil solzivca

Seje parlamenta s solzivcem blokira opozicija, ki nasprotuje bruseljskemu sporazumu med Beogradom in Prištino o oblikovanju skupnosti srbskih občin, s katero bi kosovski Srbi dobili večjo avtonomijo. Kosovska oblast ni uspela preprečiti incidentov niti s poostrenim nadzorom poslancev in novinarjev pred vstopom v skupščinsko poslopje, v katerem so bili tudi številni policisti v civilu, medtem ko je delovno predsedstvo, premiera in člane vlade varoval živi zid varnostnikov. Ko je predsedstvo parlamenta vendarle odločilo, da bodo začasno suspendirali sodelovanje opozicijskih poslancev v delu parlamenta, je vodja poslanske skupine gibanja Samoopredelitev Visar Ymeri sporočil, da bo opozicija, ki si prizadeva za ohranitev državnih interesov, nadaljevala z blokado dela parlamenta in s protesti.

Kosovska policija je najprej aretirala vodjo poslanske skupine opozicijskega Zavezništva za prihodnost Kosova Doniko Kadaj-Bajupi, ker je menda v kosovskem parlamentu večkrat odvrgla solzivec. Tožilstvo je zaradi suma, da sta v parlamentu odvrgla solzivec in druge predmete, vložilo obtožnico tudi proti dvema poslancema gibanja Samoopredelitev Albuleni Haxhiu in Fatonu Topalliju. Priprli so tudi prvaka gibanja Samoopredelitev Albina Kurtija, včeraj pa še pet poslancev gibanja.

V igri je tudi boj za odvzem srbskega premoženja

Namestnik kosovskega premiera Branimir Stojanović je opozoril, da je že čas, da bi Albanci končno prevzeli odgovornost za varnost Srbov. Po njegovih navedbah so žrtve napadov zlasti Srbi v vaseh, ki so najbolj ranljivi, ker živijo daleč od večinskih srbskih občin. Stojanović je izpostavil, da se v zadnjih 15 letih na Kosovo nič ne dogaja slučajno, brez načrta ali ozadja. Kot je še dejal, Srbe napadajo že vse od leta 2000, da bi jih prisilili, da se izselijo, politične razmere v Prištini pa skušajo zlorabiti, da bi poceni prišli do srbskega premoženja.

Kosovski minister za lokalno samoupravo Ljubomir Marić je poudaril, da so napadi na Srbe na Kosovu sporočilo, da niso dobrodošli, za njihovo varnost pa bi morala poleg kosovske vlade poskrbeti tudi mednarodna skupnost. Srbi so postali tarče vse pogostejših oboroženih napadov, ki v večini primerov niso zahtevali smrtnih žrtev, neznani storilci pa uničujejo tudi srbske kulturne spomenike. Največ napadov je v vasi Goraždevac v občini Peć, uničen pa je bil tudi spomenik dečkom, ki so jih ubili leta 2003 pri Bistrici. Po mnenju prvaka Srbske liste Slabka Simića in državnega sekretarja ministrstva za delo, zaposlovanje, socialna in borčevska vprašanja Aleksandra Jablanovića gre za posameznike, ki ne želijo Srbije in srbskega naroda na Kosovu. Sklenila sta z ugotovitvijo, da si prizadevajo srbsko zgodbo na Kosovu končati enkrat za vselej.

Zaradi napovedi večinske albanske občinske oblasti v Dečanih, da bo organizirala proteste proti duhovščini v samostanu Visoki Dečani, so samostan zaprli za obiskovalce. V igri naj bi bil poskus nacionalizacije polovice samostanskega posestva. Kosovsko ustavno sodišče je namreč zamrznilo odločitev o odvzemu 25 hektarjev zemljišča, ki ga je Srbija leta 1997 s pogodbo prenesla na samostan Visoki Dečani. Protest s podobnim povodom je bil že leta 2012, ko je mešani senat pod predsedstvom sodnika Eulexa odločil v korist srbske cerkve, samostan pa je zaradi odkritih groženj duhovnikom zaprl vrata prvič po letu 1999, ko se je po posredovanju Nata v bivši ZRJ končal kosovski konflikt.