Kremelj: Srečanja Putin-Erdogan ne bo

O srečanju ruskega in turškega predsednika so se dogovorili še pred sestrelitvijo letala.

Objavljeno
14. december 2015 16.39
TURKEY-RUSSIA-SYRIA-CONFLICT-DIPLOMACY
Mo. B.
Mo. B.

Moskva − Nič ne kaže, da bosta Moskva in Ankara kaj kmalu zgladili spor, ki ga je zanetila turška sestrelitev ruskega vojaškega letala. Iz Kremlja so danes sporočili, da srečanja med predsednikoma Vladimirjem Putinom in Recepom Tayyipom Erdoğanom jutri ne bo.

»Ne bo se zgodil, ni načrtovan,« je danes na vprašanje o srečanju odgovoril tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov. Voditelja držav bi se morala po poročanju Reutersa sestati jutri v Sankt Peterburgu, za srečanje pa so se dogovorili še pred incidentom, ki je dodobra zaostril odnose med državama.

Turčija namreč vztraja, da je rusko letalo kljub več opozorilom kršilo njihov zračni prostor in so zato tudi upravičeno ukrepali, kar pa Rusija zanika. Turčijo tako krivi za smrt pilota in vojaka, ki je sodeloval v reševalni akciji.

Ostri besedni vojni je včeraj sledil nov incident, ko je ruski rušilec proti turški ribiški ladji v Egejskem morju izstrelil več opozorilnih strelov. Po trditvah uradne Moskve − ta je na zagovor nato poklicala turškega obrambnega atašeja − je ribiška ladja plula proti rušilcu. Da bi preprečili trčenje, so iz orožja manjšega kalibra večkrat ustrelili, ladji pa sta se nato za las izognili nesreči.

Rusija, ki od Turčije zahteva opravičilo za sestrelitev, ta pa zanj ne vidi nobenega razloga, je proti Ankari že uvedla gospodarske sankcije, obtožila pa jo je tudi sodelovanja s skrajno sunitsko skupino Islamska država. Turški predsednik se je na obtožbe odzval z ogorčenjem, uradno Moskvo pa je pozval, naj svoje trditve podpre tudi z dokazi. Ta je nekaj dni pozneje res sporočila, da ima dokaze o naftnem trgovanju Turčije s skrajneži, a je uradna Ankara obtožbe znova zavrnila.