Kritično o nastopu Bratuškove tudi slovenski evropski poslanci

Prepričani so, da je kandidatka premalo konkretno odgovarjala na vprašanja evropskih poslancev.

Objavljeno
06. oktober 2014 21.26
BELGIUM-EU-SLOVENIA-COMMISSION HEARINGS-BRATUSEK
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Ljubljana, Bruselj - Evropski poslanci iz Slovenije so po zaslišanju kandidatke za podpredsednico Evropske komisije iz Slovenije Alenke Bratušek v odzivih za Slovensko tiskovno agencijo opozorili, da je kandidatka premalo konkretno odgovarjala na vprašanja evropskih poslancev. Nihče od slovenskih evropskih poslancev sicer ni stalni član odborov, ki sta zaslišala Bratuškovo.

Patricija Šulin (EPP/SDS) je ocenila, da »smo lahko slišali veliko leporečja in praznih besed, a zelo malo vsebine«. Po njenem mnenju je Bratuškova neprepričljivo odgovarjala tako na vprašanja, povezana z energijo, kakor tudi na vprašanja, povezana s spornim samoimenovanjem.

Šulinova zato tudi po zaslišanju ocenjuje, da je Alenka Bratušek neprimerna za podpredsednico Evropske komisije, pristojno za energetiko.

Da bi bi lahko bili odgovori konkretnejši, bolj strokovni in seveda bolj poglobljeni, je prepričana tudi njena strankarska kolegica Romana Tomc. Ali so odgovorili zadostili standardom obeh pristojnih odborov, bodo odločali koordinatorji političnih skupin, zato menim da moramo na razplet te odločitve počakati, je še menila Tomčeva.

Milan Zver (EPP/SDS) pa pričakuje, da bodo politične skupine zahtevale dodatne pisne odgovore, ponovno zaslišanje ali glasovanje o primernosti Bratuškove na odboru.

»Bratuškova v odgovorih ni razjasnila dvomov glede pravilnosti postopka imenovanja, prav tako se je izogibala odgovoru glede osnutka poročila KPK. Njeni odgovori na strokovna vprašanja so bili splošni, vsebinsko prazni. Občutek v dvorani je bil, da tematike ne pozna, poslanci pa so bili nad tem vidno razočarani in presenečeni,« je ocenil Zver, ki meni, da nastop Bratuškove Sloveniji ne more biti v ponos.

Lojze Peterle (EPP/NSi) je prepričan, da bo dejstvo, da poslanci od Bratuškove niso dobili konkretnih odgovorov, bistveno vplivalo na oceno njenega nastopa. Priznava sicer, da se v kratkem času ne da strokovno in politično pripraviti na tako zahtevne teme, a je kljub temu pričakoval bolj verodostojne odgovore.

Menil je še, da »njeno pojmovanje antifašizma v zvezi z njenim prepevanjem Banidiere rosse ni navdušilo prisotnih«.

Tanja Fajon (S&D/SD) meni, da je razumljivo, da kandidati ne morejo poznati vseh podrobnosti, a se od njih vendarle pričakuje, da imajo določeno vizijo, strategijo in cilje.

»Alenka Bratušek na ta vprašanja žal ni odgovorila v tem duhu in mislim, da svoje priložnosti ni uspela dovolj dobro izkoristiti,« je ocenila poslanka, ki je bila tudi sama na seznamu kandidatov za komisarje, ki ga je slovenska vlada poslala v Bruselj. "Ne vem, kakšen bo končni izid, bojim pa se, da je slovenska kandidatka zapustila medel vtis, za kar mi je žal," je dodala.

Ivo Vajgl (Alde/DeSUS) je v odzivu zapisal, da bi si želel, da bi bilo zaslišanje razlog za zadovoljstvo, če že ne za ponos, a se to ni zgodilo. Dvomi sicer, da bi kakšen drug slovenski kandidat zaslišanje opravil bolje in uspešneje, "politične intrige pa gotovo niso prispevale k temu, da bi zaslišanje minilo mirno in dostojanstveno".

»Način, kako smo izbirali kandidata, in okoliščine globoke politične krize so pripeljale do tega, da je bil Sloveniji ponujen najtežji resor s problemi, iz katerih izhaja politična in gospodarska kriza Evrope in velikega dela sveta. Alenka Bratušek kljub trudu in iskrenosti vsebinskim problemom danes ni bila kos in se jih ni mogla naučiti v tako kratkem času,« je zapisal.

Tudi Igor Šoltes (Zeleni/Verjamem) je pričakoval bolj konkretne odgovore glede samega področja, ki naj bi ga pokrivala bodoča komisarka in ki je, kot je poudaril, široko ter terja veliko znanja.

Pri izdelavi ocene bo po njegovem prepričanju odločilno prav to, kako je Bratuškova odgovarjala na strokovna vprašanja, in ne toliko, kakšni so bili njeni odgovori na politična vprašanja, »ki so bila posredovala iz Slovenije in so imela jasen namen«.