Kurdski protestniki vdrli v evropski parlament

Protestniki so zahtevali hitro vojaško akcijo proti pripadnikom skrajne Islamske države.

Objavljeno
07. oktober 2014 17.53
BELGIUM-EU-TURKEY-SYRIA-CONFLICT-KURDS-DEMO
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Bruselj - Več deset kurdskih protestnikov je danes vdrlo v evropski parlament v Bruslju. Protestniki so zahtevali hitro vojaško akcijo proti pripadnikom skrajne Islamske države, ki oblegajo sirsko mesto Kobani na meji s Turčijo, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Okoli 50 protestnikov, opremljenimi z zastavami in fotografijami zaprtega voditelja Kurdske delavske stranke Abullaha Öcalana, je uspelo prebiti varnostno zaporo. Zavzeli so tudi multimedijski prostor za opravljanje pogovorov, znan kot VoxBox.

Protestniki so vdrli v Evropski parlament prav v času, ko tam potekajo zaslišanja kandidatov za evropske komisarje. V parlamentu so že sporočili, da bodo sprožili preiskavo, da bi ugotovili, kako je protestnikom uspelo prebiti varnostno zaporo, piše STA.

Več evropskih poslancev se je nato sestalo s protestniki. Sprejel jih je tudi predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz. Kot je po srečanju zapisal v sporočilu za javnost, s protestniki deli zaskrbljenost nad razmerami, v katerih so se znašli prebivalci Sirije in Iraka, še posebej v mestu Kobani. Poudaril pa je, da način, na katerega protestniki predstavljajo svoje zahteve, ni primeren.

Protestnikom je tudi ponovno zagotovil, da bo Evropski parlament še naprej podpiral mednarodno koalicijo v boju proti IS v Iraku in Siriji, in obljubil, da se namerava v zvezi s tem pogovarjati z generalnim sekretarjem zveze Nato Jensom Stoltenbergom, predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom, predsednikom Evropskega sveta Hermanom Van Rompuyem in visoko zunanjepolitično predstavnico Catherine Ashton.

Kot je za AFP povedal vir v Evropskem parlamentu, so se protestniki medtem že mirno razšli. Že dan prej so kurdski protestniki vdrli v nizozemski parlament v Haagu, protesti pa so potekali v številnih drugih evropskih mestih.

Kurdi v Evropi zahtevajo od EU konkretnejšo vojaško pomoč mednarodni koaliciji pod vodstvom ZDA v boju proti IS, še piše STA.