Laburisti dobili »najbolj levega« voditelja v zgodovini

BBC: laburisti izbrali »najbolj levega, najbolj uporniškega in najbolj neizkušenega voditelja v svoji zgodovini«

Objavljeno
12. september 2015 17.43
Delo.si, BBC, Guardian
Delo.si, BBC, Guardian

Izvolitev precej neznanega poslanca Jeremya Corbyna - zmago je dosegel že v prvem krogu strankarskih volitev - so v britanskem Guardianu pospremili z zapisom, da so laburisti dobili najbolj levega politika, najglasnejšega kritika etablirane politike in nasprotnika vojaških intervencij v zgodovini. BBC pa, da so laburisti izbrali »najbolj levega, najbolj uporniškega in najbolj neizkušenega voditelja v svoji zgodovini«.

Zasenčil Tonya Blaira

Analitike je presenetilo dejstvo, da je gladko in prepričljivo zmagal že v prvem krogu in tako zasenčil zmago Tonya Blaira iz leta 1994, ko je ta zmagal v prvem krogu s 57 odstotki glasov. Corbyn je slavil s skoraj 60 odstotki. Za seboj je pustil Andya Burnhama (19 odstotkov), Yvette Cooper (17) in Liz Kendall s 4,5 odstotka. Takoj po izvolitvi je novi voditelj laburistov dejal, da so ljudje siti »nepravičnosti, neenakosti in nepotrebne revščine« ter da politika in mediji zanemarjajo poglede mladine v Veliki Britaniji, ki zavrača način delovanja britanske politike.

Podpora beguncem

Britanski mediji sicer ocenjujejo, da gre za »najmanj pričakovano zmago« v tekmi za vrh Laburistične stranke; očitno pa je Corbyn prepričal članstvo in podpornike, da mora stranka naposled povleči črto pod »novolaburističnim obdobjem« Tonya Blaira in Gordona Browna. Mediji napovedujejo njegovo opravičilo za vojno v Iraku in ostro nasprotovanje rezom v javnem sektorju in sociali ter podporo beguncem.

Outsider

Corbynova zmaga je bila še toliko bolj izjemna, ker je veljal za popolnega outsiderja, ki je bil daleč za vodilno trojico. Njegov vzpon je pospešila podpora dveh največjih sindikatov (Unite in Unison). Novim članom stranke in tistem, ki so jo razočarani zapustili, je namenil del svojega govora. Prvim je izrazil doborodišlico v »našem gibanju«, druge pa z »dobordošli nazaj, dobrodošli doma«. Dodal je, da bodo dosegli vsakogar v državi in da »nihče ne bo potisnjen na stran« in da mora imeti »vsak dostojno mesto v družbi«.

Več o tem, kako mu je uspela presenetljiva zmaga, preberite na spletni strani BBC.