Laburistov ni v najverjetnejšem scenariju

Kontrast med Thereso May in Jeremyjem Corbynom bo za mnoge volivce odločilen faktor na volišču. 

Objavljeno
31. maj 2017 22.31
BRITAIN-ELECTION/
Jure Kosec
Jure Kosec
Do volitev na Otoku je še teden dni, nekatere javnomnenjske raziskave pa ustvarjajo vtis, da je tekma za glasove odprta.­ Toda britanski analitiki so se v zadnjih dveh letih dvakrat opekli pri napovedovanju končnega izida. Osmi junij bo zato tudi zanje dan resnice.

Londonski Times je včeraj v sodelovanju z inštitutom YouGov objavil rezultate »šokantne« raziskave, po kateri zmaga konservativcev na prihajajočih volitvah vendarle ni tako samoumevna, kot je bilo videti na začetku predvolilne kampanje. Po raziskavi sodeč bi lahko stranka dobila kar 20 poslanskih mandatov manj kot leta 2015 in izgubila večino v parlamentu. Zadnje volitve, ko nobeni stranki ni uspelo dobiti več kot 326 poslanskih mandatov, kolikor jih zmagovalec potrebuje za oblikovanje večinske vlade, so bile tiste leta 2010, ko je država dobila prvo koalicijsko vlado po letu 1945. Sodeč po Timesovi raziskavi je podoben scenarij mogoč tudi letos.

Velika pričakovanja

Raziskava je zadnja v nizu javnomnenjskih anket, ki so pretekli teden napovedale negativno volilno presenečenje za vladajočo stranko in premierko Thereso May. Razlika med največjima strankama je po meritvah raziskave podjetja Sur­vation, ki jo tedensko objavlja ITV, upadla na vsega 6 odstotnih točk. Še pred 14 dnevi je znašala 18 odstotnih točk. Po razi­skavi družbe ICM, ki jo objavlja ­Guardian, konservativci ostajajo v prednosti za 12 točk, kar je dober rezultat, a kljub temu skoraj za polovico slabši od tistega v začetku meseca.

Medtem ko so raziskave kazale predvsem na manjšanje razlike med strankama, nobena ni napovedala poraza konservativcev, tako kot je to storila Timesova. Razlaga za to se morebiti skriva v tem, da je YouGov meril razpoloženje v posameznih volilnih okrajih in ne na ravni države, kot to počne večina drugih analitikov, in da se ni ukvarjal z deležem glasov, temveč številom dobljenih poslanskih mandatov. Predstavniki inštituta so objavili rezultat z opozorilom, da je možnost odklona velika in da se lahko zgodi, da bo izid volitev na koncu takšen, kot ga napovedujejo druge predvolilne analize. »Konservativci bi morali le nekoliko izboljšati svoj delež glasov in Theresa May bi se vrnila v Downing Street­ 10 s prepričljivo večino,« je poudaril direktor YouGova Stephan ­Shakespeare.

Tovrstna opozorila so v zadnjih dveh letih še opaznejša zaradi napak, ki so se pripetile analitikom pri napovedovanju izida splošnih volitev leta 2015 in referenduma o izstopu Združenega kraljestva iz EU leto kasneje, ko večina raziskav ni predvidela uspeha konservativne stranke pod vodstvom Davida Camerona oziroma zmage zagovornikov brexita.

Optimistični pesimisti

Strokovnjaki se zavedajo, da jih tovrstne napake zelo veliko stanejo in da jih ne smejo ponoviti. Zato se ob napovedih naraščanja podpore laburistom, ki so odšli na volitve z enim najbolj levo usmerjenih programov v zadnjih treh desetletjih, raje sprašujejo, kaj so morebiti storili narobe, kot kaj so storili prav.

Laburistom je podpora v zadnjem času nedvomno nekoliko narasla, tudi zaradi Jeremyja Corbyna, ki se je v nekaterih predvolilnih preizkušnjah bolje odrezal od tekmice. Toda analitiki, tako kot nekateri člani največje opozicijske stranke, ostajajo zadržani do najbolj optimističnih javnomnenjskih napovedi. Strankine interne javnomnenjske raziskave po poročanju Guardiana kažejo, da je zaostanek za konservativci večji od petih odstotnih točk. John Curtice, profesor na univerzi Strathclyde in najbolj vplivni raziskovalec javnega mnenja na Otoku, je pozval analitike, naj se osredotočijo »na širšo sliko«, rekoč, da laburistična zmaga še naprej ostaja malo verjetna.

Širša slika v tem primeru pomeni kontrast med Thereso May in Jeremyjem Corbynom, ki bo za mnoge volivce odločilen. V zadnjem tednu se je zgodilo veliko, kar bi lahko vsaj začasno vplivalo na razpoloženje volilnega telesa - od terorističnega napada v Manchestru do objave programa konservativne stranke, ki ni izpolnil visokih pričakovanj. Toda zelo verjetno je, da so občutki zgolj začasni in da se bodo razlike med strankama s približevanjem volilnega dne znova povečale.