Le Penova obtožena plagiatorstva

Marine Le Pen je svoj včerajšnji govor v veliki meri povzela po besedah nekdanjega predsedniškega kandidata Fillona.

Objavljeno
02. maj 2017 12.48
FRANCE-ELECTION/LE PEN
T. L.
T. L.

Po svojem ključnem govoru v drugem krogu predsedniških volitev se je predsedniška kandidatka Marine Le Pen zapletla v plagiatorski škandal. Včeraj je volivce nagovorila v mestu Villepinte severno od Pariza in se v govoru zelo očitno opirala na besede poraženega predsedniškega kandidata desnice Françoisa Fillona. Ta je z govorom, ki je bil tako všeč Le Penovi, poskušal prepričati volivce 15. aprila v kraju Puy En Velay, a neuspešno, saj je iz volilne tekme izpadel.

Spletni mediji so že objavili dele obeh govorov, v katerih Le Penova tako rekoč dobesedno ponavlja Fillonov govor. Tako je s skoraj istimi besedami govorila o francoskih državnih mejah, še posebej tisti, ki poteka ob Renu z Nemčijo, citirala Georgesa Clemenceauja, se s popolnoma istimi izrazi poklonila francoskemu jeziku in govorila o »francoski poti« v 21. stoletju.

Medijski predstavnik Marine Le Pen se je danes odzval na obtožbe in komentiral, da je bil to zgolj »pomežik Fillonu in njegovim volivcem«. Podpredsednik Nacionalne fronte Louis Aliot je danes na televiziji LCI ugotavljal, da imajo z desnico očitno popolnoma enako vizijo glede nacionalne identitete in suverenosti. Francoski radio RTL pa je poročal, da je verjetno prišlo do plagiata, saj je Le Penovi zapiske za govor priskrbel Paul-Marie Couteaux, ki je spisal tudi Fillonov govor.

»Evropska unija ne bo preživela zmage Le Penove«

Medtem je francoski premier Bernard Cazeneuve danes posvaril, da Evropska unija ne bo preživela zmage nekdanje vodje skrajnodesničarske Nacionalne fronte Marine Le Pen na francoskih predsedniških volitvah, poroča STA. »EU, ki jo je oslabil brexit, ne bi preživela novega šoka evrofobne vlade, ki bi prišla na oblast v Franciji,« je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA zapisal Cazeneuve v današnji kolumni časnika Libération.

Premier iz vrst socialistov je bil kritičen tudi do predsedniškega kandidata, ki je izpadel v prvem krogu, levičarja Jean-Luca Melenchona, ker ne želi javno podpreti sredinskega predsedniškega kandidata Emmanuela Macrona. »Jean-Lucu Melenchonu in njegovim podpornikom ali dvomljivcem želim povedati, da je še vedno čas, da se odločijo za republiko,« je zapisal premier.

Za Melenchona je v prvem krogu glasovalo okoli sedem milijonov ljudi, njihovi glasovi pa bi lahko pomenili pomembno utež na drugem krogu predsedniških volitev. Le Penova je sicer že nagovorila njegove volivce in jih poskušala očarati, a je Melenchon kasneje dejal, da ne bo nikoli volil za Nacionalno fronto. Ni pa pri tem omenil Macrona ali ga podprl.

Macron je v ponedeljek sicer pozval volivce, ki se ne strinjajo z njegovo politiko, naj ga vseeno podprejo, saj bodo s tem »zaščitili demokracijo in republiko«.

Francozi bodo v nedeljo volili novega predsednika, sodeč po zadnjih javnomnenjskih raziskavah bi na volitvah zmagal Macron z 59- do 61-odstotno podporo.