Le Penova: Pravzaprav je šlo za medijski trik

Kandidatka na predsedniških volitvah priznava kopiranje Fillonovega govora. Pravi, da je želela doseči medijsko pozornost.

Objavljeno
03. maj 2017 12.26
FRANCE-ELECTION/LE PEN
Š. P., STA
Š. P., STA
Pariz − Kandidatka skrajne desnice na predsedniških volitvah v Franciji Marine Le Pen je v svojem govoru privržencem v ponedeljek skorajda dobesedno kopirala dele govora konservativnega tekmeca iz prvega kroga volitev Françoisa Fillona. Plagiatorstvo Le Penova priznava in pravi, da je želela doseči medijsko pozornost in izpostaviti podobnosti s Fillonom.

Le Penova je v ponedeljek v pariškem predmestju Villepinte kopirala dele govora, ki ga je Fillon imel 15. aprila, pred prvim krogom volitev 23. aprila, v katerem je zasedel tretje mesto. Voditeljica skrajne desnice je navedla tri dele njegovega domoljubnega govora, ne da bi omenila vir, zaradi česar so jo francoski mediji obtožili plagiatorstva.

Podobnosti je kot prvi izpostavil kanal na youtubu RidiculeTV, ki je doslej pretežno objavljal satire na račun sredinskega kandidata Emmanuela Macrona. Objavil je 97-sekundni posnetek, v katerem je slišati oba kandidata, kako izgovarjata podobne povedi, številne dobesedno enake.

»Če so čakalne vrste za Alliance française v Šanghaju, Tokiu ali Mehiki, za francosko srednjo šolo v Rabatu ali Rimu (...), je to zato, ker je Francija nekaj drugega, veliko več kot industrijska, kmetijska ali vojaška sila,« je, denimo, dejal Fillon, Le Penova pa z nekaj dodatki dobesedno ponovila za njim.

Le Penova: Želela sem izpostaviti podobnosti s Fillonom

Pri citatu o meji z Nemčijo, s katero Fillon napoveduje nadaljnje sodelovanje, je medtem Le Penova dodala še, da se bo sodelovanje nadaljevalo, če »bomo ponovno pridobili status zaveznikov, in ne podložnikov«, navaja nemška tiskovna agencija DPA.

Primerjava njunih govorov je postala medijska senzacija in sprožila številna vprašanja, kako si je Le Penova sploh lahko privoščila tovrstno napako. A v njenem taboru so to nemudoma opravičili z besedami, da gre pravzaprav za neke vrste poklon Fillonovemu govoru, s čimer je političarka, kot je dejala, hotela pokazati, da želi združevati in da ni strankarska.

Naposled se je oglasila tudi sama Le Penova in dejala, da je šlo pravzaprav za medijski trik. Hotela je usmeriti pozornost na podobnosti med njo in Fillonom, čigar volivce želi pritegniti na svojo stran. »Deloma imamo enako vizijo Francije kot volivci Françoisa Fillona, o njeni veličini, vlogi, ki jo mora igrati v svetu,« je 48-letna političarka v torek zvečer dejala za televizijo TF1.

»Če tega ne bi storili, vi ne bi govorili o tem,« je dejala pred današnjim televizijskim soočenjem z Macronom. Ta naj bi glede na ankete v drugem krogu v nedeljo premagal Le Penovo s prednostjo približno 19 odstotnih točk.