Na Easyjetovem letalu k sreči ni bilo bombe

Letalo Easyjeta je včeraj pristalo v Kölnu, potniki so danes z nadomestnim letalom odleteli v London.

Objavljeno
11. junij 2017 01.50
EasyJet pristaja na Brniku že dobre tri mesece
Barbara Kramžar, Berlin, STA
Barbara Kramžar, Berlin, STA

Letalo so že v noči s sobote na nedeljo pregledali s policijskimi psi in niti tam niti v prtljagi osumljencev niso našli znamenj eksplozivnih sredstev, je sporočila kölnska policija. Pred tem je sopotnica tri moške z britanskim državljanstvom osumila načrtovanja terorističnega dejanja in svoj sum sporočila pilotu, ki se je odločil za prisilni pristanek v Kölnu.

Enaintrideset, osemintrideset in oseminštirideset let stare moške je sopotnica slišala govoriti o bombi, eden izmed njih je imel s seboj tudi knjigo »Kill« s sliko strelnega orožja na naslovnici. Britanske poslovneže, ki so se vračali s službene poti v Sloveniji, so na koncu oprostili suma in izpustili, po zasilnem pristanku pa je še več razburjenja povzročil nahrbtnik enega izmed njih, v katerem so odkrili kabel in ga nadzorovano razstrelili.

Med evakuacijo letala s 151 potniki je bilo na letališču Konrada Adenauerja več ljudi lažje ranjenih, eno potnico so celo odpeljali v bolnišnico, kjer so jo zdravili ambulantno, je iz Kölna potrdila slovenska veleposlanica v Nemčiji Marta Kos Marko. Letalska družba je potnikom zagotovila prenočišče, danes opoldne pa je z berlinskega letališča Schönefeld prispelo nadomestno letalo in preostale potnike končno odpeljalo v London.

Odgovorne službe so se sestale tudi na brniškem letališču, po sestanku pa je državni sekretar z ministrstva za infrastrukturo Jure Leben povedal, da so službe na letališču upoštevale vse varnostne predpise. »Ta teden je za naše letališče zelo naporen. V torek smo imeli zapuščeno prtljago, potem včerajšnji dogodek. Letalske družbe in letališča imajo v takem primeru standardne operativne postopke. Ko je varnost ogrožena, sledimo postopkom. Družba Easyjet je ravnala, kot ima zapisano, mislim, da pravilno,« je prepričan vodja službe za varnost in zaščito za ljubljanskem letališču Dušan Sofrič.

»Ni razlogov za preplah«

Direktor javne agencije za civilno letalstvo Rok Marolt je povedal, da so razmere pod nadzorom in da ni razlogov za preplah, o čemer priča tudi poročilo evropske komisije, ki je septembra lani opravila nadzor nad varovanjem na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana. Tudi tiskovna predstavnica družbe Fraport Slovenija Brigita Zorec je povedala, da »je bilo letalo z našega letališča odpravljeno brez posebnosti, vsi potniki in prtljaga pa po doslej preverjenih informacijah pregledani skladno z uveljavljenimi in zahtevanimi procedurami«. Promet je potekal nemoteno in povečane zaskrbljenosti ali panike med potniki ni bilo opaziti, je dodala.

Te je bilo v soboto zvečer toliko več v Kölnu, kjer so med 19. in 22. uro zaprli letališče za ves promet, sedemnajst prihajajočih letal je moralo drugam, dvajset jih je z veliko zamudo odletelo, dva leta so celo odpovedali. Toda še pred polnočjo je letališče znova normalno ­delovalo.

Ni prvič, da so morali na letališču Köln-Bonn zagnati preplah. Ker se je nekemu moškemu brez nadzora posrečilo prebiti na zavarovano območje, so maja lani na enem od terminalov za dobro uro ustavili polete, lokalni mediji pa domnevajo, da je šlo samo za potnika z zamudo, ki je na vsak način poskušal priti na letalo. Podoben primer so zaznali marca, ko je tja poskušala potnica, še preden so do konca pregledali njeno prtljago. Tudi tedaj so zagnali preplah, a so s pomočjo videoposnetkov prepoznali potnico in pravilno dokončali postopek vkrcevanja.