London zanika poročila o težavnem srečanju Mayeve in Junckerja

V Bruslju vlada velik dvom v uspešen zaključek pogajanj z Londonom, piše FAZ.

Objavljeno
01. maj 2017 19.55
BRITAIN-EU/
De. P., STA
De. P., STA

Bruselj, London – V Bruslju po pisanju nemškega časnika Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) vlada velik dvom v uspešen zaključek pogajanj z Londonom. Na srečanju med predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem in britansko premierko Thereso May prejšnjo sredo da je namreč Mayeva predstavila za EU nerealistične zahteve, pisanje nemškega asnika povzema STA.

Po poročanju časnika FAZ pri Evropski komisiji ocenjujejo, da obstaja več kot 50-odstotna verjetnost, da pogajanja propadejo. FAZ pri tem omenja srečanje z Mayevo v Londonu, ki ga je Juncker po dveh urah zapustil z besedami: »Downing Street zapuščam desetkrat bolj skeptičen, kot sem bil pred tem.«

Po navedbah virov pri Evropski komisiji Mayeva na pogovoru z Junckerjem ni pokazala nikakršne pripravljenosti na kompromis, predstavila pa da je tudi nerealistična pričakovanja glede poteka pogajanj, je v nedeljski izdaji poročal časnik. Naslednji dan da je Juncker nemški kanclerki Angeli Merkel potarnal, da je Mayeva »v popolni zmoti« in »živi v drugi galaksiji« glede pogajanj o brexitu.

Mayeva da je med drugim zastopala stališče, da Velika Britanija ostalim članicam EU ne dolguje nobenega denarja. V Bruslju nasprotno ocenjujejo, da bo morala Velika Britanija poravnati za okoli 60 do 65 milijard evrov obveznosti.
Na Downing Streetu so navedbe časnika danes zavrnili, delovno večerjo med Mayevo in Junckerjem pa označili za »konstruktivno«. Kot so še zapisali v sporočilu, »ne priznavajo« poročanja nemškega časnika. »Ne, poglejte, nisem v drugi galaksiji,« je za BBC dejala tudi Mayeva. Po njenih besedah to zgolj kaže, da »bodo obdobja, ko bodo pogajanja z Brusljem težka«.