Putin še vedno pripravljen na srečanje s Trumpom

Rusija tako ostaja odprta do srečanja kljub izgonu ruskih diplomatov, kateremu se je po ZDA priključilo vsaj še 25 držav.

Objavljeno
28. marec 2018 12.30
reut*GLOBAL-POY/TRUMP
Be. B., STA
Be. B., STA

Ruski predsednik Vladimir Putin je pripravljen na srečanje s predsednikom ZDA Donaldom Trumpom, čeprav so ZDA zaradi napada na nekdanjega ruskega agenta v britanskem Salisburyju iz države izgnale 60 ruskih diplomatov, so danes sporočili iz Kremlja.

»Putin je pripravljen in Rusija je pripravljena na zgraditev odnosov v obojestransko korist, ki bodo temeljili na zaupanju z vsako državo, vključno z ZDA,« je po poročanju ruskih medijev danes dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. »Pripravljeni smo, kot so pripravljeni naši nasprotniki ali prijatelji,« je dodal, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je še dejal, da je srečanje med obema predsednikoma odvisno od ameriške strani, a da ruska stran ostaja odprta za srečanje. Dodal je, da Rusija trenutno nima informacij, ali je Trump pripravljen na srečanju po tem, ko so ZDA izgnale ruske diplomate. Rusija sicer vztrajno zanika vpletenost v napad v Salisburyju.

Luksemburg odpoklical svojega veleposlanika iz Moskve

Luksemburg je medtem danes odpoklical svojega veleposlanika v Rusiji in se tako pridružil solidarnostni akciji držav članic Evropske unije z Veliko Britanijo. Akcija je bila vzpostavljena zaradi napada na bivšega dvojnega ruskega agenta Sergeja Skripala in njegovo hčerko Julijo s kemičnim orožjem v angleškem Salisburyju, za katerim po navedbah Londona stoji Rusija.

Kot je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila luksemburška vlada, je luksemburški zunanji minister Jean Asselborn »zaradi solidarnosti« z Veliko Britanijo glede napada v Salisburyju »poklical luksemburškega veleposlanika v Moskvi na posvet«. Po poročanju luksemburških medijev je Asselborn hkrati napovedal, da Luksemburg ne bo izgnal ruskih diplomatov.

V Rusiji še zdaj razmišljajo, kako odgovoriti na zadnji val izgonov ruskih diplomatov na Zahodu, za katerega je ruski zunanji minister Sergej Lavrov okrivil ZDA. Foto: Maxim ZMEYEV/AFP

»Dokazov, da kdo dela proti interesom Luksemburga, ni«

»Kar zadeva Luksemburg, imamo zelo omejeno število ruskih diplomatov tukaj in kljub vsem našim prizadevanjem nismo mogli dokazati, da bi kak vohun ali oseba delala proti interesom Luksemburga,« je še dejal zunanji minister.

Luksemburg je geografsko ena od najmanjših držav članic EU, a politično vpliven zaradi položaja države kot ene od ustanoviteljic EU, prav tako je v Luksemburgu sedež več ključnih ustanov povezave.

Bolgarija, ki trenutno predseduje EU, se je prav tako odločila, da bo ravnala podobno, saj je napovedala, da bo iz Rusije na posvet poklicala svojega veleposlanika, ne bo pa izgnala nobenega ruskega diplomata.

Avstrija je del skupine držav, med njimi je tudi Slovenija, ki niso napovedale nobenih ukrepov proti Rusiji. Na Dunaju so pri tem sporočili, da želijo biti most med Vzhodom in Zahodom. V tej skupini držav so še Grčija, Ciper, Slovaška, Malta in Portugalska.

Doslej se je za izgon ruskih diplomatov zaradi napada v Salisburyu odločilo 25 držav in zveza Nato.