Macron je predstavil člane svoje vlade

Novo francosko vlado sestavlja polovica moških in polovica žensk, z leve, desne in iz civilne družbe.

Objavljeno
17. maj 2017 17.39
GERMANY-FRANCE-DIPLOMACY
Mi. P.
Mi. P.

Objavo imen so odložili na dan pozneje: da bi podrobno preverili davčno in interesno neoporečnost bodočih članov vlade premiera Édouarda Philippa, potem pa so sredi popoldneva sporočili, kdo so novi francoski ministri in ministrice ter državni sekretarji in sekretarke. Enajst je moških in prav toliko žensk.

Notranji minister, denimo, je po novem 69-letni Gérard Colomb, sicer član Socialistične stranke ter že od leta 2001 župan Lyona.

Nova francoska vladna ekipa je ideološko, recimo, široka, saj prihajata dva ministra iz Radikalne stranke levice (PRG), štirje so iz vrst Socialistične stranke, trije člani(ce) nove vlade pripadajo sredinskemu Demokratičnemu gibanju (MoDEm), dva pa sta republikanca, ob prav tako republikanskem predsedniku vlade.

Kaže omeniti, da je bil socialist Jean-Yves Le Drian imenovan za ministra za Evropo in zunanje zadeve, znanemu okoljskemu aktivistu in novinarju Nicolasu Hulotu je zaupano ministrstvo za energetsko tranzicijo, sredinski François Bayrou, vodja Demokratičnega gibanja (MoDem), je postal pravosodni minister, republikanec Bruno Le Maire minister za ekonomijo, medtem ko je ministrstvo za vojsko prevzela evroposlanka Sylvie Goulard, kulturna ministrica pa je po novem založnica Françoise Nysse ...

Nova francoska vlada naj bi bila po premierovih besedah »povezovalna in kompetentna«, saj združuje ljudi z desnice in levice, pa tudi iz civilne družbe - da bi Francijo potisnili naprej. Prvič bo zasedala jutri dopoldne.