Macron tarča hekerskega napada

Na spletu se je znašla vrsta dokumentov, ki naj bi jih hekerji ukradli pred nekaj tedni.

Objavljeno
06. maj 2017 11.03
Pi. K., STA
Pi. K., STA

Francoski predsedniški kandidat Emmanuel Macron je bil v petek pozno zvečer tarča »velikega in usklajenega« hekerskega napada, s katerim naj bi napadalci skušali vplivati na izid predsedniških volitev ta konec tedna. Na spletu se je znašla vrsta dokumentov, ki naj bi jih hekerji ukradli pred nekaj tedni, poročajo tuje tiskovne agencije.

Macronova ekipa je sporočila, da so dokumente, objavljene na spletu malo pred polnočjo, hekerji pridobili pred več tedni z vdori v elektronsko pošto visokih predstavnikov Macronovega političnega gibanja Naprej (En Marche), navajata francoska tiskovna agencija AFP in nemška tiskovna agencija dpa.

Te dokumente naj bi objavili skupaj z lažnimi dokumenti z namenom »zasejati dvom in dezinformacije«, opozarja Macronova ekipa. Po njihovem mnenju gre za poskus destabilizacije francoskih predsedniških volitev, podobno kot naj bi hekerji skušali vplivati na izid lanskoletnih volitev v ZDA.

Macron po anketah v prednosti

Do napada je prišlo ob zaključku zadnjega dne predvolilne kampanje, v kateri sta se pomerila sredinski Macron in skrajno desna Marine Le Pen. Macron v javnomnenjskih raziskavah vodi - zadnje so mu pripisovale okoli 62-odstotno podporo, medtem ko bi Le Penova lahko računala na okoli 38 odstotkov glasov.

Povezavo do spornih dokumentov je na spletnem družbenem omrežju Twitter med drugim objavila spletna stran Wikileaks, čeprav naj za prvotno objavo ne bi stali oni. Kot so zapisali, gre za deset tisoče elektronskih sporočil, fotografij in prilog. Po navedbah AFP je dokumente objavil posameznik ali skupina pod imenom Emleaks.

Ker v Franciji danes velja volilni molk, so sicer francoske oblasti medije posvarile pred objavljanjem vsebine dokumentov. Francoska volilna komisija je ob tem dodala, da gre večinoma najverjetneje za lažne dokumente in opozorila, da je širjenje lažnih informacij kaznivo. Volilna komisija se bo danes sestala in razpravljala o posledicah hekerskega napada.

V političnem gibanju Naprej so v izjavi tik pred polnočjo poudarili, da dokumenti kažejo na »običajno delovanje predsedniške kampanje«" in da je vse »zakonito«.

Povezava z Rusi?

Gibanje Naprej in podjetje za informacijsko varnost Trend Micro sta že konec aprila potrdila, da je bilo gibanje tarča napada hekerske skupine Pawn Storm. Zahodni strokovnjaki ocenjujejo, da je ta skupina povezana z ruskimi obveščevalnimi agencijami, Rusi pa naj bi stali tudi za vdori v računalnike ameriške demokratske stranke pred lanskimi ameriškimi predsedniškimi volitvami.

S petkom se je zaključila skoraj dvotedenska predvolilna kampanja, v kateri sta francoska predsedniška kandidata s povsem drugačnima vizijama bila pogosto kaotičen in vnet boj za glasove volivcev. Pomembno vlogo pri pridobivanju glasov v zadnjih dneh naj bi med drugim odigralo edino soočenje med kandidatoma, v katerem se je v sredo po oceni gledalcev bistveno bolje odrezal Macron, medtem ko naj bi bila Le Penova preveč napadalna.

Med kandidatoma že danes izbirajo prebivalci francoskih čezmorskih ozemelj. Volijo na Francoskih Antilih, v Gvajani, v severnoameriškem arhipelagu Saint-Pierre et Miquelon ter v Francoski Polineziji. Svoj glas bodo lahko oddali tudi francoski volilni upravičenci v ZDA in Kanadi.