Macron zmagal v prvem krogu, mnogi upajo, da bo tako tudi v drugem

Po zadnjih podatkih je za Macrona volilo 23,75 odstotka volivcev, sledi Le Penova z 21,53 odstotka podpore.

Objavljeno
24. april 2017 13.53
FRANCE2017-VOTE-FAR-RIGHT
Mo. B.
Mo. B.

Zdaj je dokončno jasno, da se bodo francoski volivci na drugem krogu predsedniških volitev, 7. maja, odločali med dvema kandidatoma − med liberalcem Emmanuelom Macronom in skrajno desničarko Marine Le Pen. Čeprav so manjši popravki končnega izida volitve še možni, vse kaže, da je Macrona podprlo 23,75 odstotka volivcev, Marine le Pen 21,53 odstotka. Volilna udeležba je bila nekaj več kot 78-odstotna, torej nekoliko nižja kot pred petimi leti.

Če bi Macronu, »političnemu avtsajderju«, kot se je označil sam, uspelo zmagati tudi v drugem krogu volitev, bi z 39 leti postal najmlajši francoski predsednik. »Mesece in znova danes sem poslušal dvome, jezo in strahove Francozov. Hkrati pa tudi njihovo željo po spremembi,« je sinoči navdušeni množici privržencev povedal zmagovalec. Obljubil je, da bo »domoljube« združil za njegovimi prizadevanji za obnovitev francoske politike in modernizacijo države, s tem pa se postavil po robu Le Penovi in »grožnji nacionalistov«.

Javnomnenjske raziskave napovedujejo, da mu bo to tudi uspelo, saj naj bi v drugem krogu brez večjih težav porazil svojo tekmico. Ta je sinoči izid volitev označila za »zgodovinski« in svojim privržencem sporočila, da so prvo preizkušnjo uspešno prestali.

V državi, v kateri že od novembra 2015 veljajo izredne razmere, je volilni dan minil mirno. Drugače je bilo po zaprtju volišč, ko so se »protifašistični in protikapitalistični« protesti, uperjeni tako proti Le Penovi kot nekdanjemu bančniku Emmanuelu Macronu, sprevrgli v izgrede. Protestniki so protiizgredniško policijo obmetavali s steklenicami, požigali avtomobile in razbijali izložbena okna. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je policija aretirala več kot 143 ljudi, 29 so jih pridržali čez noč.

Za povečavo kliknite na grafiko

Volitve v Franciji so pozorno spremljali, predvsem v drugih članicah EU. Večina večjih medijev je podprla zmago Emmanuela Macrona. Britanski Guardian ga je opisal kot največje upanje za sicer dobro državo, ki pa je v težavah. The Financial Times je že napovedal njegovo zmago v drugem krogu, a posvaril, da novega predsednika čakajo zahtevna pogajanja, če bo hotel uresničiti postavljene cilje. Ameriški Fox News pa medtem še ni pokopal upov na zmago Le Penove, saj da bi lahko presenetila vsaj toliko, kolikor je novembra lani presenetil Donald Trump. K previdnosti pred napovedovanjem izida drugega kroga volitev je pozval tudi nemški Frankfurter Allgemeine Zeitung, saj da Macron vodi za le nekaj pičlih odstotkov.

Prvi kratki politični odzivi na izid volitev so kmalu po objavi podatkov sledili tudi na družabnih omrežjih. Predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker je EU naklonjenemu politiku čestital za zmago in mu zaželel veliko sreče v drugem krogu. Zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini je pozdravila »odličen izid za Francijo in EU«. Tiskovni predstavnik nemške kanclerke Angele Merkel je prvouvrščenemu prav tako zaželel veliko sreče čez dva tedna. Zunanji minister Sigmar Gabriel pa je že izrazil prepričanje, da bo 39-letni politik novi francoski predsednik. Danes so se odzvali tudi v Kremlju, od koder so sporočili, da spoštujejo izid francoskih volitev in upajo na boljše odnose s Parizom.

Izid volitev je komentiral tudi evropski komisar za gospodarstvo Pierre Moscovici, ki je prav tako pozval k previdnosti. »Le Penova se je uvrstila v drugi krog. Morda je v odstotkih zbrala manj glasov, kot je bilo pričakovano, a je zastrašujoče, da je dobila še vedno 7,6 milijona glasov. Prezgodaj je, da bi si lahko oddahnili, volitev še ni konec,« je povedal nekdanji francoski finančni minister.

Odzval se je tudi Evropski judovski kongres, ki je izrazil obžalovanje, da je več kot vsak peti francoskih volivcev izbral Marine Le Pen. Moshe Kantor je povedal, da izid ni le obžalovanja vreden, ampak tudi nevaren. Odzval se je tudi vidnejši muslimanski klerik Dalil Boubakeur, ki je skoraj pet milijonov muslimanov v Franciji pozval, naj se množično udeležijo volitev in podprejo Macrona, saj da bo 7. maj odločilen za Francijo in vse verske manjšine.

***

Preberite še:

Vrnitev v prihodnost

Trušč v trdnjavi Nacionalne fronte

Za predsedniški stol se bosta spopadla Macron in Le Penova

***

Osrednji indeksi na pomembnejših evropskih borzah so današnje trgovanje začeli krepko v zelenem. Vlagatelje so spodbudili rezultati prvega kroga predsedniških volitev v Franciji, v katerem sta največ glasov dobila neodvisni kandidat Emmanuel Macron in vodja skrajnodesničarske Nacionalne fronte Marine Le Pen. Draži se tudi evro, piše STA.

Vlagatelji po poročanju tujih agencij menijo, da je Macron, ki je v prvem krogu prejel več glasov in velja za favorita drugega kroga volitev, kot politično zmernejši in proevropski kandidat boljši obet za svetovno gospodarstvo.

Le Penova je namreč med drugim dejala, da želi opustiti evro in izpeljati referendum o članstvu Francije v EU, kar bi otežilo mednarodno gospodarsko sodelovanje.