Macronov minister pod drobnogledom tožilstva

Francoski predsednik je med kampanjo obljubljal, da bo vrnil moralo v javno življenje, po vseh škandalih njegovih tekmecev.

Objavljeno
01. junij 2017 16.17
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Francosko tožilstvo v mestu Brest je uvedlo predhodno preiskavo proti Richardu Ferrandu, ministru za ozemeljsko kohezijo v novi vladi predsednika Emmanuela Macrona. Prva poročila o domnevnih nepravilnostih v obdobju njegovega vodenja javnega sklada za zdravstveno zavarovanje so se pojavila že pred dobrim tednom dni.

Tednik Le Canard Echaine je takrat razkril, da je Ferrand pred leti prostore za sklad, ki ga je vodil, najel pri nepremičninskem podjetju svoje življenjske partnerke, pri čemer je dobil popust. V stavbi so tudi izvedli obnovo, ki je povišala vrednost nepremičnine.

Ferrand, ki velja za pomembnega podpornika Macrona in je tudi nekdanji generalni sekretar njegovega gibanja Naprej, republika!, je že večkrat zavrnil očitke konflikta interesov in zanikal kakršnokoli napačno početje. »Sem pošten človek,« je danes dejal za radio France Inter in dodal, da je njegova partnerka pač dala najboljšo ponudbo. V bran mu je stopil tudi Macron.

Ta je med kampanjo pred predsedniškimi volitvami obljubil vrnitev »moralnosti v javno življenje« v luči škandalov, v katere sta bila vpletena njegova tekmeca, konservativec François Fillon in desničarka Marine Le Pen.

Prav danes popoldne bo pravosodni minister François Bayrou predstavil predlog zakona o okrepitvi politične etike, ki vključuje tudi določila v izogib konfliktom interesov v javnem življenju.