Macronu tik pred volilno nedeljo kaže še kanček bolje

Za Emmanuela Macrona naj bi volilo okoli 61,5 odstotka vprašanih, kar je več kot v začetku tega tedna.

Objavljeno
05. maj 2017 18.19
FRANCE2017-POSTERS
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Malo pred velikim finalom predsedniških volitev v Franciji je sredinski kandidat Emmanuel Macron še povečal svojo prednost pred skrajno desno Marine Le Pen, je razvidno iz danes objavljene javnomnenjske raziskave inštituta Ipsos. Macrona bi volilo kar 61,5 odstotka vprašanih, kar je 2,5 odstotka več kot na začetku tedna.

Le Penovo bi podprlo 38,5 odstotka vprašanih, ki bi se odločili za enega od obeh kandidatov. Kar 17 odstotkov vprašanih, ki bi šlo na volišča, je še neodločenih.

Ankete Macronu že vseskozi napovedujejo zmago proti Le Penovi, to sta podprli še dve raziskavi inštituta Elabe in Opinionwaya, ki Macronu pripisujeta 62-odstotno podporo.

Ob polnoči uradno začne veljati volilni molk, po tem ne bo več dovoljeno objavljati javnomnenjskih raziskav ali nagovarjati francoske volivce. Prvi bodo o novem francoskem predsedniku odločali v čezmorskih ozemljih, ki bodo svoj oglas oddali že v soboto.


Aktivisti Greenpeaca so danes z Eifflovega stolpa v znak protesta proti programu Le Penove izobesili velik, rumen in črn napis »Svoboda, enakost, bratstvo« ter hashtag #resist (upor). Vodja Greenpeaca v Franciji Jean-Francois Julliard je pojasnil, da Nacionalna fronta posebej ogroža svobodo, enakost in bratstvo. Izpostavil je, da njegovo organizacijo skrbi vstaja nacionalizma po vsem svetu, z branjenjem osnovnih pravic pa se bo nadaljevalo okoljsko zavzemanje Greenpeaca.

Protesti proti Le Penovi so potekali tudi v Reimsu. Tam je obiskala katedralo, v kateri so tradicionalno kronali francoske kralje, pred njo pa so jo pričakali mladi protestniki z vzkliki »Marine, vrni denar«. To se je nanašalo na obtožbe, da je nezakonito porabila evropski denar za plače asistentov.

Predsedniška kandidatka je zapustila katedralo skozi zadnja vrata, kjer so jo zbrani znova opazili in ji namenili nove vzklike nasprotovanja. »Podporniki gospoda Macrona se povsod obnašajo nasilno, tudi v katedrali, simboličnem in posvečenem kraju. Brez dostojanstva,« je na družbenem omrežju twitter zapisala Le Penova.