Madžarska očita EU kršitev prava pri prerazporejanju beguncev

V Luxembourgu se je danes začela obravnava v tožbi Madžarske in Slovaške proti EU.

Objavljeno
10. maj 2017 15.28
Mo. B., STA
Mo. B., STA
Pred sodiščem Evropske unije v Luxembourgu se je danes začela obravnava v tožbi Madžarske in Slovaške zaradi odločitve o prerazporeditvi beguncev iz Italije in Grčije v druge članice povezave. Po pričakovanjih naj bi sodišče razsodilo v prihodnjih mesecih, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Madžarska Evropski uniji pri sprejetju odločitve o prerazporeditvi beguncev očita malomarnost in kršitev prava. Kot je danes pred sodiščem dejal madžarski pravobranilec Miklos Feher, je bila odločitev septembra 2015 o prerazporeditvi beguncev sprejeta prehitro in za vsako ceno, pri tem pa so bila kršena postopkovna pravila.

Zastopnica Slovaške je pred sodiščem argumentirala, da je bila odločitev preveč daljnosežna in je tudi spremenila uredbo o pravici do azila. Počasno izvajanje dogovora o prerazporeditvi po njenih besedah tudi dokazuje, da sistem ne deluje.

Notranji ministri držav članic EU so odločitev o prerazporeditvi beguncev po državah EU sprejeli septembra 2015 na vrhuncu begunske krize. Tako Madžarska kot Slovaška ter Romunija in Češka so glasovale proti, a so bile pri tem preglasovane.

Madžarska je potem kljub tej odločitvi zavrnila, da v okviru te prerazporeditvene sheme sprejela kakšnega begunca, Slovaška pa je po zadnjih podatkih sprejela 16 migrantov iz Grčije in izrazila pripravljenost na sprejetje 40 dodatnih, čeprav je predvideno, da naj bi jih sprejela več kot 800, še dodaja STA.