Madžarska z obveznimi kvotami pripravljena iti pred sodišče

Tudi nekatere druge države napovedujejo omejitve pri sprejemanju prebežnikov. Združeni narodi pa so pozvali k empatiji.

Objavljeno
17. november 2015 13.56
MADŽARSKA VOJSKA POSTAVLJA OGRAJO
A. L., zunanja politika
A. L., zunanja politika
Budimpešta, Ottawa − Madžarski parlament je danes sprejel zakon, s katerim je pooblastil vlado, da lahko na sodišču Evropske unije izpodbija odločitev o obveznih kvotah za razporeditev beguncev. Tudi Slovaška je napovedala, da bo poskušala z zakonitimi sredstvi preprečiti izvajanje programa. Poleg Madžarske in Slovaške sta septembra proti programu obveznih kvot, ki ga je predlagala evropska komisija, glasovali tudi Češka in Romunija.

Po napadu v Parizu tudi nekateri politiki iz drugih evropskih držav zahtevajo, da se prebežnikom zaprejo vrata, za ta korak pa se je odločilo tudi več kot dvanajst zveznih držav ZDA, ki nočejo več sprejemati sirskih beguncev, poroča Al Jazeera Balkans. Nekateri politiki menijo, da njihove države tvegajo preveč, če sprejemajo ljudi, ne da bi prej preverile, ali gre za nevarne ekstremiste.

Obama zagotavlja, da lahko poskrbijo za begunce in varnost

Guvernerji Michigana, Alabame, Texasa in drugih zveznih držav so zaustavili sprejemanje novih beguncev, dokler se ne preveri ozadje prišlekov, poroča BBC. Na to se je odzval tiskovni predstavnik State Departmenta, ki je dejal, da ni jasno, ali je to sploh zakonito. Dokončna uradna odločitev še ni sprejeta, vendar vladni uradniki pravijo, da guvernerji verjetno ne morejo odkloniti beguncev, če ti pridejo v državo v okviru programa razmestitve.

Predsednik Barack Obama je pri tem pozval, da morajo ZDA narediti več, da pomagajo ljudem, ki bežijo pred državljansko vojno. Zagotovil je, da lahko ponudijo zatočišče beguncem, obenem pa zagotovijo varnost v državi.

K sočutju do beguncev so pozvali tudi Združeni narodi. Tiskovni predstavnik Stephane Dujarric je dejal, da je empatija potrebna še posebej po pariškemu napadu, saj gre za ljudi, ki bežijo pred enako nevarnostjo.

Ameriški guvernerji so odločitev sprejeli po napadih v Parizu. Na prozorišču enega od napadov so namreč francoske oblasti našle sirski potni list, s katerim naj bi napadalec v Evropo prišel po balkanski begunski poti. Vendar oblasti za zdaj še niso potrdile, ali je potni list legitimen in ali je sploh pripadal napadalcu.