»Malteško« reševanje medijskih problemov

Je 27-letnega slovaškega novinarja likvidirala domača ali italijanska mafijska združba?

Objavljeno
27. februar 2018 17.20
Boris Čibej
Boris Čibej

Umor 27-letnega preiskovalnega novinarja Jána Kuciaka in njegovega dekleta Martine Kušnírove odmeva po vsem svetu, njegovi kolegi pa ugibajo, kdo so bili storilci oziroma naročniki eksekucije.

Lani je bilo po podatkih Mednarodne novinarske zveze po svetu ubitih najmanj 81 novinarjev zgolj zato, ker so opravljali svoje delo. Večina umorov predstavnikov sedme sile se zgodi v »nerazvitih« državah, a lanska eksekucija preiskovalne novinarke Daphne Caruana Galizia, ki so ji sredi oktobra na Malti podtaknili eksploziv pod avto, je pokazal, da je resno poročanje lahko smrtonosno tudi v domnevno bolj civiliziranih državah.

Na Slovaškem, ki velja za eno najbolj korumpiranih držav v Evropi, je tragična usoda 27-letnega Kuciaka ljudi pretresla že zato, ker se je domnevno prvič v njihovi zgodovini pripetilo, da so z likvidacijo utišali neprijetnega novinarja, ki je razkrival umazane posle tamkajšnje elite. »To je bil nezaslišan napad na poročevalca, to je bilo nekaj, kar se še nikoli ni zgodilo na Slovaškem,« je izjavil šef policije Tibor Gáspár. A domači in mednarodni borci za medijsko svobodo opozarjajo, da to morda le ni bil prvi tovrstni primer, ampak se je zdaj prvič zgodilo zgolj to, da so tudi našli truplo žrtve. Že pred desetimi leti je skrivnostno izginil slovaški novinar Pavol Rýpal, pred tremi leti pa se je izgubila vsaka sled tudi za enim od urednikov Hospodárskych novín Miroslavom Pejkom.


Slovaški premier Robert Fico je danes spregovoril o umoru novinarja in za informacije o njem ponudil milijon evrov. Foto: Vladimir Simicek/AFP

Slovaški premier Robert Fico je ponudil milijon evrov nagrade za informacije, ki bi privedle do morilcev oziroma naročnikov umora, preiskovalci pa so prepričani, da je novinarjeva smrt povezana s tem, kar je pisal za spletišče Aktuality, preiskovalno publikacijo najbolj branega dnevnega časopisa na Slovaškem, tabloida Nový Čas, ki je v lasti švicarske medijske korporacije Ringier Axel Springer. Novinarski kolegi na Slovaškem se zdaj Kuciaka spominjajo kot poročevalca, ki se je specializiral na davčne utaje, prestopnike pa je odkril tudi med vplivnimi poslovneži, ki so blizu Ficove vladajoče socialdemokratske stranke.

Malteška ali italijanska naveza?

V slovaških medijih so že objavili imena najmanj dveh potencialnih osumljencev, ki bi lahko naročila Kuciakov umor, oba pa sta bila »zvezdnika« novinarjevih razkritij. Eden je nekdanji član opozicijske stranke Svoboda in solidarnost Roman Vrťo, ki je po Kuciakovem pisanju vodil sumljiva podjetja z nejasno lastniško strukturo in je menda neupravičeno prejemal državno pomoč za neuresničene projekte. Še bolj sumljiv je poslovnež Marián Kočner, ki je lani jeseni sam poskrbel, da se je znašel med osumljenci, saj je po vrsti člankov, ki so razkrivali njegove sumljive davčne posle, Kuciaku sporočil, da so ga »začeli zanimati novinarjevi starši in sorodniki«.


Umor slovaškega novinarja in njegovega dekleta na naslovnicah slovaških časopisov. Foto: Radovan Stoklasa/Reuters

Čeprav je Kuciak poslovneža ovadil oblastem, jim v Bratislavi vse do njegovega umora ni uspelo najti preiskovalca, ki bi prevzel primer, niti mu niso zagotovili zaščite. Na začetku februarja se je novinar Kočnerju, ki je že pred dvemi desetletji buril duhove, ko je s pomočjo uslužbencev slovaške protiobveščevalne službe neuspešno poskusil prevzeti najbolj priljubljeno zasebno televizijsko postajo Markiza TV, dokončno zameril z vrsto zapisov o nečednih poslih v luksuznem stanovanjskem kompleksu Five Star Residence v Bratislavi. Že prej pa je Kuciak poročal o tem, kako da je poslovnež pral denar in se izogibal plačevanju davkov.

Kočner je to počel prek slamnatih podjetij na Malti, ki sta jih vodila njegov tamkajšnji odvetnik (in nekdanji zet) Christian Ellul in računovodja Karl Schranz, je danes povedal sin oktobra razstreljene malteške novinarke Matthew Caruana Galizia. V časniku Malta Times so aprila 2012 Kočnerja razglasili za »slovaškega poslovneža, povezanega z mafijo«, Matthew Caruana Galizia pa je že v ponedeljek na twitterju sporočil, da je »moja družina posvarila evropsko komisijo, da je z umorom moje matere Malta postavila nov standard dovoljenega početja znotraj EU in da bodo kmalu umrli tudi drugi, če ne bodo sprejeti odločni ukrepi. Kuciaka bi lahko rešili.«


Kdo so bili naročniki eksekucije Jána Kuciaka in njegovega dekleta? Foto:  Radovan Stoklasa/Reuters

Toda pojavila se je še ena teorija o tem, kdo bi lahko zakrivil umor novinarja in njegove partnerke. Novinar Ivan Meg je v ponedeljek v televizijskem pogovoru izjavil, da se je Kuciak v zadnjem času ukvarjal s tem, kako na Slovaško izteguje svoje lovke zloglasna kalabrijska prestopniška združba 'Ndràngheta. Takšne so tudi domneve britansko-kanadskega preiskovalnega novinarja Toma Nicholsona, ki se je pred leti proslavil z razkrivanjem velikega slovaškega prisluškovalnega škandala Gorila.

Za slovaške medije je Nicholson povedal, da je bil zadnje čase veliko v stiku s Kuciakom, ki se je želel posvetovati o tem, kako naj se loti eksplozivne zgodbe o tem, da so italijanski državljani, ki živijo na Slovaškem in so povezani tako z mafijo kot z vladajočo stranko premiera Fica, s pomočjo goljufij kradli kohezijska sredstva EU, namenjena Slovaški. To in davčne utaje so po njegovem mnenju zdaj tudi edini vir zaslužka kriminalcev na Slovaškem, saj državnega premoženja iz »banditskih časov« 90. let prejšnjega stoletja ni več ostalo. Za spletišče Politico je Nicholson navedel še en vzrok, zakaj se mu zdi italijanska teorija prepričljivejša: »Slovaški organizirani kriminal ni nikoli ubijal novinarjev, niti v najhujših časih ne. Italijanske mafijske tolpe pa nimajo tovrstnih zadržkov.«