Maltežani izbrali starega novega premiera

Kljub obtožbam o korupciji je 30.000 glasov prednosti Muscatovih laburistov dovolj, da je lahko razglasil zmago.

Objavljeno
04. junij 2017 15.37
Mo. B., STA
Mo. B., STA
Malteški premier Joseph Muscat bo na oblasti ostal tudi po sobotnih predčasnih parlamentarnih volitvah, kažejo začasni rezultati. Premier je že razglasil zmago, medtem ko je opozicija priznala poraz, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Kljub obtožbam o korupciji je 30.000 glasov (oz. 10 odstotkov volilnega telesa) prednosti Muscatovih laburistov dovolj, da je lahko premier razglasil zmago. »Jasno je, da so volivci izbrali nadaljevanje po isti poti,« je dejal.

Opozicijska nacionalna stranka nekdanjega evropskega poslanca Simona Busuttila je medtem že priznala poraz.

Zmaga vladajočih laburistov pomeni, da ne bo sprememb stališč Malte do Evropske unije. Sicer se izteka tudi polletno malteško predsedovanje evropskemu svetu.

Podpora Muscatu, ki je na oblasti od leta 2013, in njegovi stranki je v zadnjem času zaradi očitkov o vpletenosti njegove  soproge v afero panamski dokumenti upadla.

Ena od priljubljenih blogerk je namreč v začetku maja objavila, da panamski dokumenti omenjajo podjetje Muscatove soproge Michelle. Premier je navedbe, da naj bi njegova soproga posedovala podjetje Egrant Inc., označil za laž in napovedal preiskavo vseh očitkov. Malteška opozicija je zahtevala odstop premierja, ta pa se je odzval s sklicem predčasnih volitev.

Uradne rezultate sobotnih volitev je sicer pričakovati še danes.