Manchester: Preiskovalci nadaljujejo bitko s časom

V povezavi z napadom je v priporu deset ljudi. Združeno kraljestvo je prekinilo izmenjavo informacij z ZDA.

Objavljeno
25. maj 2017 10.00
BRITAIN-ATTACK
Jure Kosec
Jure Kosec

Povezovanje vseh zbranih dokazov v koherentno celoto je nujno, če si preiskovalci želijo ustvariti jasno predstavo o tem, kdo je stal za ponedeljkovim napadom. Grožnje ponovitvenega dejanja vse do takrat ne bo mogoče izključiti.

Medtem ko so po vsej Britaniji obeležili minuto molka v spomin na žrtve napada Manchestru, so policijske in vojaške enote nadaljevale preiskavo, ki je od ponedeljka obrodila več obetavnih sledi in porodila vrsto vprašanj, med drugim o tem, zakaj varnostne službe niso uspele preprečiti napada, kljub temu da je bil samomorilski napadalec uvrščen na seznam potencialno nevarnih oseb.  

Policija je v racijah v okolici Manchestra aretirala osem oseb, za katere sumi, da bi bile lahko vpletene v pripravo napada. Varnostni strokovnjaki predpostavljajo, da 22-letni Salman Abedi tega ni mogel izvesti sam, ampak da je bil le del večje teroristične mreže. Bomba, ki jo je razstrelil v avli dvorane Manchester Arena, je po navedbah ameriških uradnikov vsebovala eksploziv triaceton triperoksid oziroma TATP, ki je bil uporabljen napadih v Parizu in Bruslju. Bila je tako močna, da so delci kovine, s katerimi je bila obdana, prebili železna vrata. 22 ljudi, ki se je v ponedeljek zvečer po naključju znašlo v Abedijevi neposredni bližini, ni imelo možnosti preživetja. Uničevalna moč naprave in kompleksnost detonatorja, ki so našli na kraju dogodka, kaže, da je tisti, ki jo je sestavil, natanko vedel, kaj počne.

Britanska premierka Theresa May je pred odhodom v Bruselj, kjer se je udeležila vrha voditeljev držav Nata, potrdila, da bo stopnja ogroženosti države še naprej ostala na najvišji ravni. Dejstvo je, da varnostni organi ne morejo izključiti nevarnosti novega napada, dokler ne vedo, koliko ljudi je stalo za ponedeljkovo eksplozijo. Po navedbah policije so hišne preiskave in aretacije razkrile pomembne informacije, ki bodo preiskovalcev pomagale razumeti ozadje napada in kako je do njega prišlo. Identiteta aretiranih oseb še vedno ni znana, edina izjema je Abedijevev starejši brat, ki je v priporu od torka.

Theresa May. Foto: Emmanuel Dunand/AFP

Medtem ko je pozornost usmerjena predvsem v odkrivanje in preprečevanje morebitne nove nevarnosti, se mnogi sprašujejo, ali so varnostne in obveščevalne službe naredile vse v svoji moči, da bi preprečile ponedeljkov napad.

Uradniki bodo morali pojasniti, zakaj se niso odzvali na večkratna opozorila o Abedijevih ekstremnih pogledih. Eden od članov manchestrske muslimanske skupnosti je Abedija po pisanju Daily Telegrapha dve leti nazaj prijavil oblastem zaradi njegovega obnašanja do drugih članov skupnosti. Napadalca naj bi zaradi simpatiziranja s skrajnim islamom celo prijavili nekateri od članov njegove družine. A Abedi je kljub temu še naprej lahko prosto potoval med Združenim kraljestvom in Libijo ter morebiti celo Sirijo, še piše časnik. Iz Libije se je nazadnje vrnil le nekaj dni pred napadom, vmes pa naj bi naredil tudi štiridnevni postanek v nemškem Düsseldorfu. Nemška policija preiskuje možnost, da je Abedi med obiskom stopil v stik s katero od tamkajšnjih islamskih mrež.

Britanski organi so še naprej trudili nadzirati pretok informacij, zaradi skrbi, da bi njihovo odtekanje lahko škodilo preiskavi. Objave občutljivih podatkov v nekaterih medijih so že dan prej povzročile nemalo vroče krvi med Londonom in Washingtonom, danes pa je britanska policija napovedala, da do nadaljnjega ne bo več delila informacij z ameriškimi obveščevalnimi službami v zvezi s preiskavo napada. K temu so jo prisilile fotografije ostankov bombe, ki jih je v sredo zvečer objavil New York Times, kljub temu, da so ameriški uradniki le nekaj ur prej zatrdili, da novinarjem brez strinjanja britanske strani ne bodo več predajali občutljivih informacij. Ameriški mediji so britansko policijo v zadnjih dneh prehiteli pri razkrivanju imena napadalca, števila žrtev napada in identitete ene od pridržanih oseb.

Foto: Niklas Hallen/AFP

Theresa May je napovedala, da bo med današnjim srečanjem z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom na vrhu voditeljev Nata v Bruslju opozorila, da mora deljenje podatkov med državama potekati na varen način. Državi sta se po poročanju Guardiana v preteklosti že sporekli glede podobnih težav, med drugim po napadih na London 2005, ko so ameriški mediji ravno tako objavili fotografije ostankov eksplozivnih naprav. »Te fotografije bodo naporne tako za žrtve in njihove družine, kot za širšo javnost,« je v izjavi za bruseljski Politico opozoril neimenovani visoki vladni vir.

Kljub temu, da preiskava napada v Manchestru še vedno poteka in da je stopnja ogroženosti še vedno kritična, bodo britanske politične stranke jutri nadaljevale predvolilno kampanjo, ki so jo prekinile v ponedeljek.

Volilna tekma se bo po štiridnevni prekinitvi nadaljevala po predvidenem urniku. Stranke so že danes začele nagovarjati volivce na lokalni ravni, jutri pa se bodo v boj za glasove spustile tudi na nacionalni. Kljub vtisu normalnosti, ki ga poskušajo dati politiki, bo nadaljevanje kampanje potekalo v posebnih okoliščinah. Pričakovati je, da se bo spremenil tudi fokus politične razprave in se močno premaknil na področje varnosti.