Manjši format, manjši stroški

Britanski Guardian bo pod pritiskom finančnih težav prešel na tabloidni format.

Objavljeno
12. junij 2017 15.49
Ju. K.
Ju. K.

London − Krčenje velikosti britanskega časnika Guardian je posledica krčenja stroškov, ki so lani, po več letih padanja naklade in vrsti nespametnih odločitev, narasli v več kot 38 milijonov funtov veliko izgubo.

196 let stara publikacija, ki izhaja šest dni na teden in je znana po svojem raziskovalnem novinarstvu, se pripravlja na to, da bo opustila tako imenovani berliner format in ga po pisanju Telegrapha zamenjala z manjšim, a bistveno bolj popularnim tabloidnim formatom.

Za Guardian bo to že druga sprememba formata od leta 2005. Časnik, ki je del družbe Guardian Media Group (GMG), je namenil vrtoglavih 80 milijonov funtov za odprtje treh novih tiskarn, v prepričanju da so klasični veliki časopisi zastareli in da se prihodnost skriva v manjših, bolj kompaktnih izdelkih. A svetovnemu trendu padanja naklade se kljub temu ni uspel izogniti. Njegova naklada se je v prihodnjem desetletju zmanjšala za več kot polovico. Danes v povprečju proda 154.000 izvodov na dan, kar je precej manj od njegovih desno usmerjenih tekmecev, Daily Telegrapha in londonskega Timesa, ki jima je v zadnjih letih, eden s klasičnim, drugi s tabloidnim formatom, uspelo razširiti svoje bralstvo.

Selitev iz Londona

Pri Guardianu vztrajajo, da nočejo iti po poti drugih časopisov, ki so svoje vsebine na spletu bodisi zaklenili bodisi v celoti ukinili tiskane izdaje (v Britaniji je to lani storil Independent). Namesto tega svoje bralce redno prosijo za simbolične donacije, s katerimi ti lahko podpirajo kakovostno novinarstvo. Toda to za rešitev težav časopisa ne bo dovolj.

Prodaja tiskarn in prehod na tabloidni format sta najnovejša v vrsti ukrepov, za katere vodstvo GMG upa, da bodo časopis spravile na zeleno vejo. Stroški poslovanja so se v zadnjih letih krčili tudi z množičnim odpuščanjem. Kot morebitna rešitev za finančne težave ni izključena niti selitev časopisa iz Londona v Manchester, kjer je Guardian v začetku 19. stoletja začel svojo pot.