Marine Le Pen se začasno odpoveduje vodenju Nacionalne fronte

Skrajnodesničarska političarka je napovedala, da se bo tako lahko osredotočila na svojo predsedniško kandidaturo.

Objavljeno
25. april 2017 09.34
Š. P., STA
Š. P., STA
Pariz − Skrajnodesničarska političarka Marine Le Pen je v ponedeljek zvečer naznanila, da se začasno odpoveduje vodenju Nacionalne fronte, da bi se lahko osredotočila na svojo predsedniško kandidaturo. »Ta večer nisem več predsednica Nacionalne fronte, sem predsedniška kandidatka,« je dejala dan po uvrstitvi v drugi krog predsedniških volitev, ki bo 7. maja.

Da svojo kandidaturo odmakne od strankarske politike, se je odločila z namenom, da na volitvah nastopi kot kandidatka vseh Francozov, in ne le določenega političnega gibanja. V nastopu na televiziji France 2 se je opisala kot kandidatka, ki želi združiti vse Francoze s programom za »upanje, dobrobit, varnost«, povzema francoski Le Figaro.

Začasni odstop z vrha Nacionalne fronte ji bo po njeni lastni oceni omogočil, da se bo počutila »bolj svobodno« in »nad strankarskimi pogledi«. »Gre za pomembno dejanje,« je dejala.

Le Penova je v nedeljskem prvem krogu predsedniških volitev osvojila 21 odstotkov glasov in se s tem uvrstila v drugi krog volitev, v katerem se bo pomerila s sredinskim kandidatom Emmanuelom Macronom, ki mu je svoj glas zaupalo 24 odstotkov volivcev.

Glede na ankete naj bi Macron 7. maja osvojil okrog 60 odstotkov glasov, le Penova pa 40. A kot je v ponedeljek ocenila vodja skrajne desnice v Franciji, je njena zmaga povsem mogoča. »Lahko zmagamo in pravim celo, da bomo zmagali,« je dejala in dodala, da pri tem računa na podporo različnih polov desnice.