Mayeva in Corbyn prepričevala s stališči o brexitu, gospodarstvu in jedrskem orožju

Voditelja najpomembnejših strank se na željo premierke nista soočila. Odgovarjal sta na vprašanja volivcev.

Objavljeno
03. junij 2017 11.52
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Vodji najpomembnejših britanskih strank, konservativcev in laburistov, sta v petek zvečer nastopila na britanski televiziji BBC, kjer sta poskušala pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami prihodnji četrtek prepričati volivce. Theresa May in Jeremy Corbyn sta ločeno odgovarjala na vprašanja občinstva o brexitu, gospodarstvu in jedrskem orožju.

Mayeva je zatrdila, da želi kljub temu, da je pred lanskim referendumom zagovarjala obstanek Velike Britanije v EU, spoštovati voljo volivcev, ki so se odločili za brexit. Dodala je, da je konservativna stranka edina, ki bo v zvezi s tem vprašanjem upoštevala željo javnosti, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Corbyn pa je izpostavil, da ima ekipo izkušenih ljudi, ki so se sposobni pogajati o izstopu Velike Britanije iz EU. Dejal je še, da bi med pogajanji raje izbral kompromis namesto konflikta, da bi tako lahko dosegli dogovor, ki bi bil dober za Veliko Britanijo.

Vodjo laburistov so spraševali tudi glede njegovih obljub, da bo zvišal davke, da bo več denarja za javne storitve. V zvezi s tem je bilo iz občinstva slišati očitke, da je politika laburistov podobna pismu Božičku.

Corbyn je dobil tudi več vprašanj glede spremembe svojega stališča do jedrskega orožja. Potem ko je vztrajno nasprotoval jedrskim programom, v zadnjem času namreč zagovarja jedrsko zastraševanje. »Razmislil bi o uporabi jedrskega orožja kot sredstva, ki sledi razpadu diplomatskega sistema,« je odgovoril v zvezi s tem.

Mayeva je v 90-minutni oddaji znova zavrnila neposredno soočenje s Corbynom, tako kot že večkrat v tem tednu. Vodji konservativcev in laburistov sta tako na vprašanja odgovarjala ločeno. Mayeva je zavrnila Corbynov očitek, da se izogiba razpravi in vztrajala, da raje neposredno odgovarja na vprašanja občinstva.

Ankete manj kot teden dni pred volitvami kažejo, da lahko konservativci pričakujejo med 44 in 45 odstotkov glasov, laburisti pa med 36- in 40-odstotno podporo. Razlika med strankama se v zadnjih tednih vztrajno zmanjšuje, še dodaja STA.