Mayeva sestavlja novo vlado

Skupaj s severnoirskimi unionisti jo bo oblikovala predvidoma še danes. Kot kaže, bodo mnogi ministri ohranili položaje.

Objavljeno
10. junij 2017 16.17
M. Č., STA
M. Č., STA
London - Britanski premierka Theresa May bo predvidoma danes oblikovala novo vlado, ki jo želi po izgubi večine v parlamentu voditi ob podpori severnoirskih unionistov (DUP). Predhodni pogovori med strankama naj bi se že začeli, poroča britanski BBC.

Torijci bi morali za absolutno večino v parlamentu osvojiti najmanj 326 sedežev, a bo poslanske sedeže zasedlo le 318 njihovih poslancev, 13 manj kot doslej. DUP bo imela v parlamentu deset poslancev in Mayeva je že v petek dejala, da želi sodelovati z njimi.

Le nekaj ur pred tem je postalo jasno, da so četrtkove predčasne volitve Veliki Britaniji že drugič v sedmih letih prinesle parlament, v katerem nobena stran nima absolutne večine. Mayevi se tako ni obrestovala odločitev, da v želji po okrepljenem položaju med pogajanji o brexitu razpiše predčasne volitve.

Kljub temu se je ob kritikah z več strani - pozivi k odstopu in poročilih o vse večjem nezadovoljstvu v stranki - podala v sestavo nove vlade. Namera, da jo sestavi ob podpori DUP, je med nekaterimi konservativci sicer sprožilo nezadovoljstvo.

Kot je dejal konservativni poslanec Evropskega parlamenta Charles Tannoc, je DUP »populistična, protekcionistična« stranka, ki da ni primerna za partnerja konservativcem.

Zaenkrat je sicer že jasno, da bodo v novi vladi številni pomembni ministri ohranili svoje položaje. Philip Hammond bo ostal finančni minister, Boris Johnson zunanji minister, Amber Rudd, ki je bila po ponovnem štetju za las vnovič izvoljena za poslanko, pa notranja ministrica.

Poleg tega bo minister za brexit še naprej David Davis, položaj ministra za obrambo pa bo tako kot doslej zasedal Michael Fallon. Spremembe je medtem pričakovati na nekaterih nižjih položajih, saj so številni državni sekretarji na volitvah izgubili poslanska mesta.

Ko piše BBC, pa se premierka sooča s pozivi k zamenjavi nekaterih tesnih sodelavcev in svetovalcev, ki naj bi bili krivi za neuspeh stranke na volitvah, in k sprejetju »zelo drugačnega pristopa in načina vodenja«.