Med protestniki, ki so vdrli v makedonski parlament, srbski diplomat

Razkritje makedonske televizije je zanetilo diplomatsko afero tako v Skopju kot v Beogradu.

Objavljeno
26. maj 2017 17.09
MACEDONIA-POLITICS-DEMO
Mo. B., STA
Mo. B., STA
Razkritje makedonske televizije Telma v začetku tedna, da je bil med protestniki, ki so konec aprila vdrli v makedonski parlament, tudi srbski diplomat, je povzročilo pravo diplomatsko afero in razburjenje tako v Skopju kot Beogradu. Gre za svetovalca srbskega veleposlaništva v Skopju Gorana Živaljevića.

Makedonsko zunanje ministrstvo je tako danes na pogovor že poklicalo srbsko veleposlanico v Skopju Dušanko Divjak-Tomić. Prisoten je bil tudi Živaljević, sicer sodelavec srbske tajne službe BIA. Kot poroča srbska tiskovna agencija Tanjug, ki se sklicuje na makedonske medije, je Skopje že zahtevalo umik Živaljevića iz srbskega veleposlaništva v Skopju.

Veleposlanica Divjak-Tomić po sestanku na makedonskem ministrstvu ni želela odgovarjati na vprašanja. Izjavila je le, da je »vse povedano«.

Živaljević je v preteklosti makedonskim medijem sam potrdil, da je bil v času napada na sobranje v makedonskem parlamentu. Pojasnil je, da se je želel prepričati, ali so med protestniki tudi srbski državljani, morebitni navijači ali skrajneži.

Na afero se je že odzval srbski zunanji minister Ivica Dačić, ki je poskušal zmanjšati pomen dogodka. Kot je izjavil, srbski diplomat ni storil ničesar, kar bi lahko bilo kršitev dunajske konvencije ali diplomatskega protokola. Živaljević je tudi imel nalogo, da Beograd seznanja z dogajanjem v Makedoniji, je še dejal Dačić. Tudi srbski premier Aleksandar Vučić je v odzivu dejal, da je imel srbski diplomat nalogo, da seznanja Beograd z dogajanjem.

Dačić je še novinarjem prebral seznam ljudi iz Makedonije, ki so v Srbiji organizirali proteste proti Vučiću, ter dodal, da o tem Skopje obveščajo že dve leti.

Na vprašanje, ali pričakuje poslabšanje odnosov z Makedonijo, je Dačić odgovoril, da mandatar za sestavo nove makedonske vlade Zoran Zaev ocenjuje, da morajo to težavo rešiti resorne službe med seboj.

Nekateri srbski mediji so pred tem izrazili dvom, ali je bilo ravnanje srbskega diplomata v celoti v skladu z diplomatskim protokolom. Spomnili so tudi, da se je nad ravnanjem istega diplomata pritoževala tudi Hrvaška, ko je bil do leta 2014 zaposlen na srbskem veleposlaništvu na Hrvaškem.

V nasilnem vdoru v sobranje 27. aprila je bilo ranjenih okoli 100 oseb, med njimi osem poslancev in 20 policistov. V parlament so vdrli pripadniki nacionalistične stranke VMRO-DPMNE dolgoletnega premierja Nikole Gruevskega. V parlament so vdrli, ker je bil Albanec Talat Xhaferi izvoljen za novega predsednika parlamenta, še poroča STA.