Merklova ostaja zagovornica čezatlanskega sodelovanja

Izjava Angele Merkel, da se mora Evropa zdaj resnično postaviti zase, odmeva tako v predvolilni Nemčiji kot drugod po EU.

Objavljeno
30. maj 2017 16.47
G7-SUMMIT-ITALY
D. S.
D. S.
Tiskovni predstavnik nemške zvezne vlade Steffen Seibert je po odmevni izjavi kanclerke Angele Merkel na račun ameriškega predsednika Donalda Trumpa, češ da so »minili časi, ko smo se lahko zanesli drug na drugega«, in da »moramo Evropejci zdaj resnično vzeti usodo v svoje roke«, sporočil, da kanclerka ne glede na to, kako so po svetu razumeli njene besede, ostaja »globoko prepričana zagovornica čezatlantskih odnosov«. Prav zato, ker je to sodelovanje tako izjemno pomembno, je po Seibertovem prepričanju treba opozarjati tudi na vse razlike.

Izjava je ne le po svetu, ampak tudi v Nemčiji, ki je že krepko zakoračila v predvolilno tekmo pred jesenskimi zveznimi parlamentarnimi volitvami, naletela na velik odziv. Generalna skeretarka nemške Socialdemokratske stranke (SPD) Katarina Barley je namreč kanclerki očitala, da je zgolj premišljeno »inscinirala« svoje kritike na račun Združenih držav Amerike. Po njenem ni »nobena umetnost« v pivskem šotoru »šimfati« čez ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Svoje stališče je treba povedati »med srečanjem in iz oči v oči«, je FAZ citiral Barleyjevo, ki je prepričana, da je kanclerka Merklova, namesto da bo to storila, »prav takrat pokleknila pred Trumpom«.

Oglasil se je tudi nemški socialdemokratski kanclerski kandidat in nekdanji predsednik evropskega parlamenta Martin Schulz, ki je v svojem prispevku za časipis Tagesspiegel zapisal, da se mora Evropa na Trumpa odzvati »z realizmom, a tudi s samozavestjo«. Trump naj bi po Schultzevem prepričanju s svojim sloganom »Amerika najprej« vse stavil na »politično izsiljevanje mednarodne diplomacije«. Še ostrejši je bil nemški zunanji minister Sigmar Gabriel (prav tako SPD), ki je dejal, da Združenim državam pod Trumpom odreka vodilno vlogo v zahodni skupnosti držav in da so ZDA tako rekoč že »izpadle iz kroga najpomembnejših narodov«.

Podobno kot Merklova je Evropejce k večji samostojnosti in odločnosti pozval tudi predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker. Njegov tiskovni predstavnik je posebej poudaril, da je evropska komisija že predstavila ideje, kako naj se Evropejci povežejo in skupaj napredujejo pri vseh tako pomembnih evropskih vprašanjih, kot so trgovina, obramba in varnost, pri tem pa je v imenu komisije dodal, da si še vedno želimo »nadaljevati dobre čezatlantske odnose«.

Oglasili so se tudi na Otoku, kjer je britanska notranja ministrica Amber Rudd kljub brexitu poudarila, da bo Velika Britanija na področjih skupne obrambe in varnosti ostala močna partnerica, ki bo stala ob strani tako Nemčiji kot Evropi. »Kanclerki Merklovi lahko zagotovimo, da si pri zagotavljanju varnosti za vso Evropo želimo tesne in posebne partnerske odnose,« je za BBC dejala Ruddova, kar je v ZDA celo nekatere konservativne politične strokovnjake navedlo k temu, da so predsednika Trumpa opozorili, naj si nikar ne dovoli, da bi se Evropa pod nemškim vodstvom oddaljila od povezave z Združenimi državami. Prav to je bilo namreč tisto, kar so si ZDA 70 let prizadevale preprečiti, je zapisal republikanec Richard Haass, ki je bil nekoč eden izmed visokih republikanskih diplomatov.