Varnostne službe so zaznale napadalca, zakaj niso ukrepale?

Da je Salman Abedi morda nevaren, je oblasti opozorilo več oseb. MI5 je odprl notranjo preiskavo.

Objavljeno
29. maj 2017 15.36
BRITAIN-SECURITY/MANCHESTER
Jure Kosec
Jure Kosec

Razkritje, da so bile britanske varnostne službe opozorjene na možnost napada v Manchestru, veliko pove predvsem o preobremenjenosti varnostnega sistema. Na seznamu potencialno nevarnih posameznikov, proti katerim poteka aktivna preiskava, je kar 3000 oseb. Salman Abedi se je preprosto izgubil v množici.

Do takšnega zaključka bo najverjetneje prišla tudi revizija postopkov, ki so jih britanski obveščevalci vodili proti 22-letniku. Britanska obveščevalna služba MI5 je napovedala, da bo poskušala ugotoviti, ali je pri obravnavanju osumljenca prišlo do kakršnih koli očitnih napak in ali bi drugačne odločitve lahko preprečile tragedijo, ki se je pred tednom dni zgodila v Manchestru. Revizijo so pozdravili predstavniki britanske vlade, ki še vedno ne želijo komentirati navedb o spregledanih in preslišanih opozorilih. Notranja ministrica Amber Rudd je potrdila le, da je odločitev o reviziji pravilna, »saj se grožnje nenehno spreminjajo«.

Skozi sito

Britanski mediji so nekaj dni po napadu prvič poročali o tem, kako so opozorila o osumljenčevih ekstremnih pogledih izzvenela v prazno. V Manchestru rojeni Salman Abedi je bil po navedbah predstavnikov lokalne skupnosti, v kateri je živel, vsaj petkrat prijavljen pristojnim organom zaradi kazanja znakov radikalizacije. Vse kaže, da so opozorila prihajala tudi s strani predstavnikov tujih agencij. Časnik Mail on Sunday je konec tedna objavil navedbe ameriških zveznih agentov, ki so potrdili, da so britanskim organom januarja posredovali informacije o tem, da je Abedi član severnoafriške teroristične celice s sedežem v Manchestru, ki pripravlja napad. FBI je po navedbah varnostnih virov osumljenca nadzoroval vse od lanskega leta. Informacije je zvezni urad dobil iz Libije, kjer je živel velik del Abedijeve družine in kjer se je napadalec najverjetneje radikaliziral.

MI5 je na podlagi opozoril iz ZDA preverila Abedija in druge člane mreže, a preiskavo kasneje ustavila, ker ta ni obrodila konkretnih rezultatov. »Tragično je zdrsel s seznama tarč,« je časniku povedal neimenovani vir. Javnost in mediji se zdaj sprašujejo, kako je to mogoče. Glede na velikost izziva, ki ga predstavlja islamski ekstremizem, se najverjetnejša razlaga skriva v preobremenjenosti sistema. Dolgo časa se je napačno domnevalo, da napad takšnih razsežnosti, kakršen se je zgodil prejšnji ponedeljek, na Otoku zaradi obstoječih varnostnih standardov ni mogoč, vsaj ne da bi zato vedele varnostne službe. Predpostavka je vsaj v enem pogledu zdržala. Varnostne službe so zaznale Abedija in njegov krog sodelavcev, toda ta je bil zgolj ena od mnogih potencialnih tarč.

Število poskusov narašča

V Združenem kraljestvu živi kar 23.000 potencialnih džihadistov, od tega jih 3000, proti katerim potekajo aktivne preiskave, sumijo, da predstavljajo resno grožnjo varnosti države, je v soboto poročal londonski Times. Abedi je bil vse do pred nekaj meseci del te manjše, a še vedno velike skupine, preden je iz nje izpadel zaradi pomanjkanja dokazov. Enako se je zgodilo s Khalidom Masoodom, westminstrskim napadalcem, ki je marca letos v središču Londona z avtom zapeljal v množico ljudi in jih pet ubil.

Britanska vlada je potrdila, da je bilo od leta 2013 v državi preprečenih 18 napadov, samo od marca letos so jih teroristi poskušali izvesti pet. Če statistika drži, je število poskusov v letošnjem koledarskem letu precej preseglo povprečje zadnjih štirih let. Strokovnjaki opozarjajo, da se država sooča z izjemno resno situacijo in da pristojne službe ne morejo opravljati ustreznega nadzora pri tako velikem številu potencialnih groženj. Pozivi k večanju proračunskih sredstev za policijo in varnostne službe se kopičijo, razprava o varnosti pa med tem postaja čedalje bolj politična. V Britaniji bodo 8. junija predčasne parlamentarne volitve, tako konservativci kot laburisti pa se želijo pokazati kot najbolj »varna« izbira, ko gre za soočanje z grožnjo terorizma.

Policija je v ponedeljek v povezavi s preiskavo napada v Manchestru aretirala še eno osebo, s čimer se je število pridržanih dvignilo na 14. Kljub temu, da je vlada v soboto stopnjo ogroženosti države znižala s kritične na drugo najvišjo, je opozorila, da bi bili lahko člani teroristične celice še vedno na prostosti.