Močan potres na zahodu Grčije terjal dve življenji

Žarišče potresa z magnitudo 6 je bilo pred obalo otoka Lefkas. Potres so čutili tudi v Atenah.

Objavljeno
17. november 2015 12.43
TOPSHOTS-GREECE-QUAKE-AFTERMATH
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Atene − Zahodni del Grčije je danes stresel potres z magnitudo 6, je sporočil seizmološki inštitut observatorija v Atenah. Potres je zahteval dve smrtni žrtvi in poškodoval cestno omrežje.

Žarišče potresa, ki se je zgodil okoli 9. ure po krajevnem času, je bilo pod morjem pred obalo otoka Lefkas v Jonskem morju na zahodu Grčije, od pet do deset kilometrov pod površjem Zemlje. Tresenje tal so čutili na celotnem zahodnem delu Grčije in tudi v več kot 283 kilometrov oddaljeni prestolnici Atene.

Namestnik župana otoka Hristos Kaliforis je za lokalni radio povedal, da je šestdesetletnika ubila skala, ki je zaradi plazu padla na njegovo hišo. V drugi vasi je umrla neka ženska. Grška tiskovna agencija poroča, da so zaradi lažjih poškodb prepeljali v bolnišnico štiri ljudi. Po besedah namestnika župana je potres poškodoval cestno omrežje na jugozahodu otoka in več starejših kamnitih hiš. Zrušila se je tudi ena od cerkva. Potresu je okoli 11. ure sledil popotresni sunek z magnitudo 5,2, ki je povzročil preplah med prebivalci.

Otok Lefkas sicer leži na območju Grčije, ki je podvrženo številnim potresom. Več kot polovica potresov v Evropi pa se zgodi ravno v Grčiji.