Moskva: Erdogan prosil za srečanje s Putinom

Turški premier Ahmet Davutoğlu je danes še dejal, da si prizadevajo omiliti napetosti z Moskvo.

Objavljeno
27. november 2015 13.25
TURKEY-POLITICS
Mo. B.
Mo. B.

Moskva, Ankara – Sestrelitev ruskega vojaškega letala tudi danes ostaja osrednja tema odnosov med Turčijo in Rusijo, a medtem, ko prva umirja retoriko, slednja na ta korak še ni pripravljena. »Prepričani smo, da je turško vodstvo prestopilo mejo dovoljenega,« je danes povedal ruski zunanji minister Sergej Lavrov, potem pa napovedal ukinitev brezvizumskega sistema za Turčijo.

Turški premier Ahmet Davutoğlu pa je danes dejal, da si želijo omiliti napetosti. Po besedah Kremlja je turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan zaprosil tudi za srečanje z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

»Predlog turške strani o srečanju na ravni voditeljev držav je bil že posredovan predsedniku. To je vse, kar lahko povem,« je novinarjem povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Ob tem se je še odzval na včerajšnje Erdoğanove navedbe, da je Putina poklical takoj po sestrelitvi letala, a da mu ta še ni vrnil klica. Peskov je povedal, da je Erdoğan klical sedem ali osem ur po sestrelitvi, željo, da ga Putin pokliče nazaj, pa so prav tako posredovali predsedniku.

Neimenovani vir iz predsedniškega urada je za turški spletni portal Hürriyet potrdil, da se bosta voditelja morda srečala, a poudaril, da ni še nič dokončno dogovorjeno. Tako Erdoğan kot Putin se bosta sicer v ponedeljek udeležila podnebnega vrha v Parizu.

»Če bi vedeli, da gre za rusko letalo, bi morda ravnali drugače«

Erdoğan je med drugim v včerajšnjem intervjuju za France24 še povedal, da v času incidenta niso vedeli, čigavo je vojaško letalo. Če bi vedeli, da gre za rusko, bi, kot je dejal, morda ravnali drugače.

Ahmet Davutoğlu. Foto: Adem Altan/AFP

Njegove trditve je danes ponovil tudi Davutoğlu, ki je v pismu, objavljenem v The Times in London, zapisal: »Sestrelitev neidentificiranega letala v turškem zračnem prostoru ni in ni bila uperjena zoper nobeno določeno državo.« Pozval je, da naj mednarodna skupnost strne vrste proti skupnemu sovražniku. »Mednarodna skupnost se ne sme obrniti druga proti drugi. Drugače bodo edini zmagovalci pripadniki Daesha [drugo ime za Islamsko državo] ... in sirski režim.«

Uradna Moskva je od Ankare zahtevala opravičilo, zaradi sestrelitve vojaškega letala pa je napovedala tudi obsežen sveženj gospodarskih ukrepov. Turški minister za kmetijstvo Faruk Çelik je po poročanju Hürriyeta opozoril, da bi jo v primeru uvedbe ruskih povračilnih ukrepov najslabše odnesli turški kmetje. Zato je pozval k umiritvi odnosov. Doslej po njegovih besedah še niso prejeli nobenega uradnega obvestila o uvedbi kakršnegakoli ruskega embarga na turško blago.

Hürriyet je danes še poroča, da je turška vojska začasno prekinila z zračnimi napadi v Siriji, ob tem pa navajala neimenovani vir, da so tako odločitev sprejeli v dogovoru z Rusijo, potem ko je tudi ta začasno zaustavila vojaške operacije v bližini turške meje, a so turške oblasti poročanje medija za AFP zanikale. »Naša politika ostaja nespremenjena, torej so trditve netočne,« je pozneje povedal še en neimenovani vladni vir.

Kot smo že poročali, je letalo suhoj Su-24 je po navedbah turških vojaških virov kršilo turški zračni prostor, na kar so pilota v le petih minutah opozorili kar desetkrat. V Kremlju obtožbe zavračajo in trdijo, da je letalo, ki je bilo na bombni misiji, vseskozi letelo v sirskem zračnem prostoru.