Na lokalnih volitvah na Madžarskem zmaga pričakovano Fideszu

V nasprotju z levico se je predvsem na ruralnih območjih dobro odrezala skrajno desna stranka Jobbik.

Objavljeno
13. oktober 2014 15.09
HUNGARY-ELECTION/
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

Budimpešta − Na včerajšnjih lokalnih volitvah na Madžarskem so v skladu s pričakovanji slavili konservativci (Fidesz) premierja Viktorja Orbána, piše Slovenska tiskovna agencija. Glede na začasne izide je Fidesz zmagal v 22 od 23 večjih madžarskih mestih, tudi v Budimpešti, poleg tega se je povzpel še na čelo 17 od 23 okrožij. Volilna udeležba je bila okoli 42-odstotna.

»Danes so slavili povezanost, sodelovanje in enotnost,« se je po objavi prvih izidov v noči na ponedeljek veselil Orbán. Dodal je, da so bili »poraženi sovraštvo, razkol, cinizem in brezup. V prihodnjih štirih letih bomo Madžarsko naredili veliko.«

Fideszov kandidat za župana Budimpešte Istvan Tarlos, ki je bil z nekaj več kot 49 odstotki glasov znova izvoljen na položaj, je obljubil, da bo rešil probleme prestolnice, čeprav to ne bo lahka naloga, piše STA. Kandidat levice za župana Budimpešte, nekdanji finančni minister Lajos Bokros, ki se je s 36 odstotki glasov uvrstil na drugo mesto, pa je izjavil, da bi morali to v diktaturi obravnavati kot zmago.

Na drugi strani je vodja znova poraženih socialistov (MSZP) Joszsef Tobias napadel preostale stranke na levici in sporočil, da je čas barantanja končan. Socialisti tako po njegovih besedah ne bodo več sodelovali v igri elit in ne bodo sklepali slabih kompromisov, temveč se bodo odprli ljudstvu. Vodjo manjše leve stranke DK, nekdanjega premiera Ferenca Gyurcsanyja, pa je Tobias označil za avtoritarnega.

V nasprotju z levico se je v nedeljo predvsem na ruralnih območjih dobro odrezala skrajno desna stranka Jobbik, ki se je pred volitvami poskušala otresti pečata rasizma in sovražnosti do Romov. V 17 od skupaj 19 okrožij se je uvrstila na drugo mesto, za Fideszom, zmagala pa je v devetih mestih, kar je tri več kot leta 2010. Preboj ji v skladu s pričakovanji ni uspel v Budimpešti, piše STA.

Vodja Jobbika Gabor Vona je sporočil, da je njegova stranka dosegla občuten napredek, in poudaril, da se je število njenih županov podvojilo. Izrazil je tudi prepričanje, da bodo na parlamentarnih volitvah leta 2018 volivci imeli možnost izbire med Fideszom in Jobbikom, Fideszova dvetretjinska parlamentarna večina pa ne bo trajala večno. Levica je medtem po njegovih besedah moralno in politično razpadla, še piše STA.