Na Poljskem spet potrdili sporni zakon o ustavnem sodišču

Za dokončno uveljavitev zakon potrebuje le še podpis predsednika države Andrzeja Dude.

Objavljeno
24. december 2015 18.30
POLAND-CONSTITUTION/CRISIS
Ma. Ja., STA
Ma. Ja., STA

Varšava − Na Poljskem duhove buri novi zakon o ustavnem sodišču, ki bo po mnenju kritikov ohromil delo tega sodišča. Novi zakon je včeraj najprej potrdil spodnji dom parlamenta, danes pa še zgornji dom parlamenta, piše Slovenska tiskovna agencija. Za dokončno uveljavitev zakon potrebuje le še podpis predsednika države Andrzeja Dude, ki bo po navedbah njegovega tiskovnega predstavnika to storil v predvidenem ustavnem roku, to je v 21 dneh.

Zakon, ki je bil tarča kritik tudi v tujini, med drugim določa, da se poslej sodbe ustavnega sodišča sprejemajo z dvotretjinsko in ne več navadno večino. Poleg tega morajo biti pri odločanju o najbolj spornih primerih po novem navzoči 13 od skupaj 15 namesto dosedanjih devetih sodnikov, piše STA. Novi zakon med drugim določa tudi, da mora med vložitvijo primera na ustavno sodišče in sodbo slednjega preteči najmanj od tri do šest mesecev, medtem ko je bilo doslej za to določenih 14 dni.

Po burni razpravi je včeraj za sporni zakon glasovalo 235 poslancev sejma, proti jih je bilo 181, štirje so se vzdržali. Senat je zakon potrdil z glasovi 58 senatorjev iz vladajoče stranke Zakon in pravičnost (PiS). Proti je glasovalo 28 senatorjev, eden se je glasovanja vzdržal, piše STA.

Ostre kritike na račun zakona

Proti novemu zakonu o ustavnem sodišču je pretekli konec tedna v Varšavi in drugih mestih sicer protestiralo več tisoč ljudi, ki so vlado obtoževali spodkopavanja demokracije. Proti zakonu se je izreklo tudi poljsko vrhovno sodišče, ki je ocenilo, da zakon o ustavnem sodišču posega v neodvisnost slednjega in da mu skuša odvzeti sposobnost delovanja.

Izjemno oster do novega zakona je bil tudi nekdanji poljski predsednik Lech Walesa, ki se je že včeraj zavzel za sklic referenduma o predčasnih volitvah. Po mnenju legendarnega vodje sindikata Solidarnost je treba pokazati, da dve tretjini poljske družbe nasprotujeta tovrstni obliki oblasti. Parlamentu, v katerem ima absolutno večino konservativna stranka Zakon in pravičnost PiS, pa je treba po njegovem mnenju skrajšati mandat. »Ta vlada deluje v nasprotju z interesi Poljske in nas smeši po vsem svetu,« je za Radio Zet dodal Walesa.

V zvezi z zakonom se je včeraj s pismom na poljske oblasti obrnil podpredsednik evropske komisije Frans Timmermans, ki je Varšavo prosil, naj se zakon dokončno ne sprejme oziroma uveljavi, »dokler ne bi v celoti in temeljito odgovorili na vsa vprašanja glede njegovega vpliva na neodvisnost in delovanje ustavnega sodišča«, piše STA. Poljski pravosodni minister Zbigniew Ziobro se je na pismo takoj odzval z besedami, da je Timmermansa v zmoto zavedla poljska opozicija.

Sicer pa je bil do obnašanja poljskih oblasti kritičen tudi predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz, ki je politične razmere na Poljskem primerjal z državnim udarom, zaradi česar je poljska premierka Beata Szydlo od njega zahtevala opravičilo.

Konservativna stranka Zakon in pravičnost (PiS), ki jo vodi Jaroslaw Kaczynski, je od zmage na oktobrskih parlamentarnih volitvah, na katerih je zasedla absolutno večino v parlamentu, Poljsko pahnila v globoko politično krizo, tudi zaradi spornih imenovanj v ustavno sodišče, dodaja STA. Stranka je že postavila pet ustavnih sodnikov po lastni izbiri, zavrača pa priznanje sodnikov, ki jih je imenoval prejšnji parlament, v katerem je imela večino liberalna Državljanska platforma (PO).