Na Slovaškem umorili preiskovalnega novinarja

Najverjetneje je šlo za naklepni uboj, povezan z njegovim delom. 27-letnik je pisal predvsem o korupciji in davčnih utajah.

Objavljeno
26. februar 2018 14.15
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Trnava – Na Slovaškem so konec tedna umorili preiskovalnega novinarja novičarskega portala Aktuality.sk Jána Kuciaka in njegovo dekle. Kot je danes sporočila policija, je najverjetneje šlo za naklepni uboj, povezan z novinarjevim delom. 27-letnik je pisal predvsem o korupciji in davčnih utajah.

Kuciak je podlegel strelu v prsni koš, njegovo dekle pa so ustrelili v glavo. Uboj se je zgodil med četrtkom in nedeljo, ko je policija trupli našla v novinarjevi hiši v kraju Velka Maca v bližini Trnave, je dejal vodja slovaške policije Tibor Gašpar. Dekle se družini ni javilo od četrtka, zaradi česar so obvestili policijo, poroča slovaška tiskovna agencija Tasr.

Gašpar je pojasnil, da je umor najverjetneje povezan z novinarjevim delom, in dodal, da takšnega primera na Slovaškem še niso imeli. Dejanje preiskujeta policija in posebna preiskovalna agencija.

Preiskovalni novinar je pisal za portal Aktuality.sk, ukvarjal pa se je predvsem s korupcijo in davčnimi utajami. Preiskoval je tudi sumljiva dejanja podjetnikov, ki so domnevno blizu vladajoči stranki Smer slovaškega premiera Roberta Fica. Jeseni je prejel tudi grožnje in jih prijavil policiji.

Policija bo po potrebi uvedla posebne varnostne ukrepe, novinarjem, ki bi bili lahko prav tako ogroženi, pa zagotovila varovanje, navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

Danes bodo o umoru na izrednem zasedanju govorili premier Fico, Gašpar, notranji minister Robert Kaliňák, generalni tožilec Jaromír Čižnár in vodja slovaške obveščevalne službe Anton Šafárik, še navaja Tasr.

Na facebooku pa so 13. marca že napovedali dogodek z naslovom Ne želimo 90-ih! Shod za Jána Kuciaka in Martino Kušnírovú.